Novosti

08/04/2016

U Puli započeo 8. Festival srpske kulture u Istri

Jučer je u Puli započeo 8. Festival srpske kulture u Istri posvećen srpskom piscu i autoru Danilu Kišu. Tim povodom u prostorijama Srpskog kulturnog centra okupili su se uz organizatore na čelu sa predsjednikom Vijeća Srba Milanom Rašulom, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, zamjenica Župana Istarske županije Giuseppina Rajko te predstavnici nacionalnih manjina s područja cijele Hrvatske.

Zahvalu na dolasku i podršci izrazio je Rašula kazavši kako će ova tradicionalna manifestacija trajati četiri dana te će donijeti razne programe. Jučer je tako u jutarnjim satima započela s radom međunarodna likovna kolonija "Sjećanje na Danila Kiša", čiji su sudionici pulski autori Ljiljana Lazičić Putnik, čurica Ciganović, Adela i Libero Kokotović, Dušan Tatalović i Rajko Ivošević i gosti Mića Jakšić, Aleksandra Radaković, Milan čurić, Svetlana Ceca Krstić, Teodora Balabanović te Irena i Rajko Ferk.

Danas će sudionici festivala provest u obilasku pravoslavnog hrama i parohijskog doma u Peroju, a u pulskom SKUC-u je u 18 sati na rasporedu promocija knjige "Gradovi" autorice Sanje Domazet Daničić, dok je u 20 sati pretpremijera komedije "Gorčilo".

Knjiga Sanje Domazet Daničić bit će predstavljena u rovinjskom Domu kulture u subotu u 11 sati, a film "Gorčilo" istoga dana u Fažani u 18 sati. U Rojcu je u subotu u 20 sati na programu kazališna predstava "Ubiti Zorana činđića" u produkciji SKC Novi Sad.

Ova manifestacija održavat će se do nedjelje u Puli, Peroju, Fažani i Rovinju. Ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri nastavit će se 19. travnja na Monte Libriću promocijom knjige "Leto kada sam naučila da letim" autorice Jasminke Petrović, dok od 20. do 22. travnja u kinu Valli slijedi premijerno prikazivanje filma "Panama", a od 5. do 7. svibnja izložba ikona Gorana Stefanovića. Manifestaciju organizira Klub Srba Istarske županije uz pomoć Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule i Istarske županije, a uz pokroviteljstvo Grada Pule, Istarske županije i TZ Pule, te partnerstvo Ministarstva informiranja Republike Srbije, Uprave za suradnju s dijasporom i u suradnji Srba u regiji.