Novosti

13/04/2016

Sljedeći tjedan započinje 9. Monte Librić - festival dječje knjige

U prostorijama Zajednice Talijana Pula, popularnom Circolu, održana je danas konferencija za novinare na kojoj je najavljen 9. dječji festival Monte Librić. Festival se ove godine održava od 19. do 24 travnja te nudi bogati domaći, ali i međunarodni program za pulske mališane.

Predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin čestitao je organizatorima na velikom trudu i uspjehu u prenošenju ljubavi prema knjizi mlađim generacijama. "Iznimno me raduje što se ove godine, nakon više godina održavanja Festivala dječje knjige u prostorijama Circola, po prvi puta ostvarila zajednička suradnja i partnerstvo između Monte Librića i Zajednice Talijana Pula."

Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković ukratko je prezentirala bogati program koji će se odvijati pod temom ZvukBook budući da su zvuk i zvučno okruženje jedno od glavnih festivalskih obilježja. "Želimo biti veseli, ritmični i djecu privući već na samom ulazu koji će se pretvoriti u svojevrsni triangl i uz pomoć kojega će posjetitelji sami kreirati zvuk", rekla je Ćurković.

U središnjem programu Monte Librića Piknik s autorom i ove su godine predviđena brojna druženja s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će mnogi poznati i nagrađivani autori. Ilustrator Tomislav Tomić, koji potpisuje i ovogodišnji vizualni identitet Monte Librića, predstavit će slikovnicu "Krotitelj oblaka" koju je ilustrirao prema priči autorice Tomice Šćavine, a koja prati čudnovati narod - Krote i pustolovine dječaka Petra.

Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autori iz daljine koja ove godine dolazi iz Beograda. Radi se o Jasminki Petrović, poznatoj spisateljici za djecu i mlade koja je napisala više od 30 knjiga koje su prevedene na brojne jezike. Na Monte Libriću predstavit će nam svoj posljednji romana "Leto kad sam naučila da letim" - o djevojčici Sofiji koja iz Beograda s bakom putuje na ljetovanje u Stari Grad na Hvaru.

Glavna selektorica talijanskog programa Tamara Brussich spomenula je kako je jedan od ciljeva obogaćivanja festivala bilo prikupiti što više partnera i knjiga na talijanskom jeziku što je uspješno i ostvareno. Na taj će način pulski mališani moći upoznati i autorice iz Italije Guiu Risari s knjigom "La porta di Anne" i Emanuelu Da Ros s popularnom dječjom pričom " La storia di Marinella. Una bambina del Vajont".

Glavna se organizatorica i voditeljica ureda za goste Emina Popović zahvalila pokroviteljiam festivala, Gradu Puli, Istarskoj županiji i Ministarstvu kulture na potpori te je pozvala roditelje da u utorak povedu svoju djecu na svečano otvorenje 9. Monte Librića koje započinje u 11 sati na terasi Circola.