Novosti

15/04/2016

Decentralizacijom ovlasti bolje bi se reguliralo pitanje postavljanje baznih stanica

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek i pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić primili su danas u prostorijama Komunalne palače predstavnike stanara koji se protive postavljanju bazne stanice teleoperatera na krov privatne kuće u ulici Monte Magno.

Puh Belci je i ovom prilikom poručila kako iako Grad Pula nije nadležan za postavljanje elektroničke opreme i ima ograničene mogućnosti  koji se odnose na njihovo postavljanje, od početka stoji uz građane jer je njihovo zdravlje najvažnije. "Kao Grad dosad smo učinili apsolutno sve što je bilo u našoj moći i ingerenciji kako bi se pitanje baznih stanica reguliralo i kako bi se i ova situacija pozitivno riješila", kazala je Puh Belci. S time se složio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek koji je poručio kako je Grad poduzeo konkretne mjere upravo s ciljem sprječavanja štetnog utjecaja baznih stanica po zdravlje ljudi, a to je pojasnio pročelnik Škuflić ističući kako je upravo putem prostornih planova Grad Pula uveo određena ograničenja gradnje s ciljem zaštite zdravlja ljudi.

"Osobno smatram da bi naš grad kao i ostale jedinice lokalne samouprave trebale imati veće ovlasti kad je riječ o postavljanju baznih stanica, što je i argument koji ide u prilog činjenici da je potrebna decentralizacija države. Tada se ovakve stvari ne bi događale", poručio je Cvek.

Sastanku je u ime udurge u osnivanju Zdravo naselje prisustvovao i Branko Kovač Vujčić koji je poručio kako će se pitanje baznih stanica u Hrvatskoj riješiti isključivo promjenom zakona za što će se, kaže i dalje boriti. Predstavnici stanara istaknuli su kako u naselju postoji sve veći broj oboljelih od malignih bolesti ističući bojazan da bi pojava mogla imati veze upravo s baznim stanicama.

Na kraju sastanaka dogovoreno je kako će Grad Pula od Ministarstva zdravlja zatražiti podatke iz Pravilnika o zaštiti elektromagnetskoh zračenja o broju i lokacijama baznih stanica na području Pule.