Novosti

15/04/2016

Od ponedjeljak Festival znanosti u Puli

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavljeno je 14. izdanje festivala znanosti koje se ove godine održava od 18. do 23. travnja u čak 19 gradova diljem hrvatske.

"U našem gradu ovaj festival održava se petu godinu zaredom, a prati ga veliki broj sudionika i udruga koje kroz razne poticajne aktivnosti i programe nastoje mladima približiti znanost i modernu tehnologiju" uvodno je kazala zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci. Na lokalnoj zajednici je zadatak da promiče popularizaciju znanosti, te ovim putem pozivam sve naše građane, pogotovo mlade da prisustvuju festivalu i da steknu nova znanja, dodaje Puh Belci.

Pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Smoljan osvrnula se na sudionike festivala čije je osnivač Istarska županija. "Sa svojim zanimljivim programima predstavit će se tako od srednjih škola Gimnazija, Medicinska i Tehnička škola Pula, zatim Sveučilište Jurja Dobrila sa svoje  tri sastavnice te Sveučilišna knjižnica" kazala je Smoljan te nadodala kako od daljnjih ustanova treba izdvojiti novootvoreni Centar za istraživanje i popularizaciju znanosti ali i Ustanovu za istraživanje materijala - METRIS te Astronomsko društvo Istra.

Na riječi Smoljan nadovezala se pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović koja je kazala kako joj je posebno drago što su se i brojne gradske ustanove priključile Festivalu znanosti. "Već tradicionalno manifestaciji su se pridružili brojni pulski vrtići i osnovne škole G. Martinuzzi, Vidikovac, Tone Peruško, Veli Vrh i Monte Zaro čiji će učenici ovom prilikom prikazati svoje viđenje spoja znanosti i umjetnosti te prezentirati znanje stečeno na radionicama Zajednice tehničke kulture" pojasnila je Krizmanić Marjanović pritom naglasivši dobru suradnju s Centrom za tehničke aktivnosti Veruda Pula.

O bogatom festivalskom programu govorio je predsjednik organizacijskog odbora Festivala Anton Pletikos. "Tematski šaroliko ovogodišnje izdanje festivala bit će usmjereno prema obilježavanju 160 godišnjice rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Shakespearea" istaknuo je Pletikos te nadodao kako će se diljem hrvatske provesti preko 500 aktivnosti koje su na tragu popularizacije znanosti. "Pulski dio festivala otvara se s predavanjem Antonia Šibera u ponedjeljak u 12.30 u Zajednici tehničke kulture, a završava na Zvjezdarnici radionicom "Promatranje Sunca" pojasnio je Pletikos istaknuvši kako su sve aktivnosti besplatne za posjetitelje. "Ovo je prilika da se razne ustanove i udruge predstave javnosti sa svojim kvalitetni programima" zaključio je predsjednik organizacijskog odbora Festivala.

Više o samom Festivalu znanosti kao i programima možete pronaći na web stranici koja će sadržavati interaktivne sažetke svih aktivnosti - www.festivalznanosti.hr.