Novosti

18/04/2016

Počinju Dani muzičke akademije

Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizira od 18. pa sve do 22. travnja 2016. godine Dane Muzičke akademije uz pokroviteljstvo Grada Pule, Istarske županije i TZ Pula. U sklopu ove kulturne manifestacije održat će se brojna predavanja, koncerti, promocije, namjenjeni budućim i sadašnjim studentima te široj javnosti u svrhu popularizacije klasične glazbe.

Muzičku akademiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli čine četiri odsjeka. Najstariji je među njima Odsjek studija glazbene pedagogije, slijednik nekadašnjeg studija Glazbene kulture, odnosno Glazbenog odgoja, osnovanog davne 1965. godine. Odsjek studija za klasičnu harmoniku osnovan je 1993.

Što se tiče bogatog program, on započinje u ponedjeljak u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja gdje će se održati koncert studenata Odsjeka studija klavira i Akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije. Solisti su Josipa Adžić, Doris Knežević i Ana Žalac, a dirigent Domeniko Briški. U utorak 19., održat će se predavanje Zorice Premate, koje će obuhvatiti prezentaciju stvaralaštva skladatelja i profesora Zorana Erića. Nakon toga, u 19 sati je promocija izdanja priručnika "Ljestvice za harmoniku" Boruta Zagoranskog, a moderator predstavljanja je Dražen Košmerl. Jure Cerkovnik upriličit će gitaristički recital u Domu hrvatskih branitelja u 20 sati. U srijedu, 20. koncert studenata akademije održat će se na Fakultet ekonomije i turizma u 11 sati. U 16 sati uslijedit će u Domu hrvatskih branitelja predavanje Rozalije Štatkić (Novi Sad) "Oblici rada na jednoglasnoj melodici koji su u funkciji ostvarivanja krajnjeg cilja nastave solfeggia - vokalnog reproduciranja a prima vista", i to u Vip dvorani, dok će solisti, komorni sastavi, Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar studenata Muzičke akademije održati koncert u 20 sati (DHB). U četvrtak, 21. travnja u podne će biti održano predavanje "Kozmologija elektroakustičke glazbe (Druga priroda glazbe i tehnologija djela u glazbi kompozitora Miroslava Štatkića)" te "Osvrt na nekoliko značajnih djela srpskog i vojvođanskog glazbenog stvaralaštva". Navečer, u 20 sati na rasporedu je koncert u povodu obilježavanja 35. obljetnice umjetničkog i pedagoškog rada Elde Krajcar Percan, gdje sudjeluju solisti, komorni sastavi, Akademski mješoviti zbor, Akademski harmonikaški orkestar studenata Muzičke akademije. Posljednjega dana programa, u petak 22. travnja u 20 sati na rasporedu je koncert nove generacije asistenata Muzičke akademije, a nastupaju Vladimir Gorup, Ivan Šverko, Amadej Herzog i Mia Čojbašić.