Novosti

19/04/2016

Otvoren 9. Monte Librić

U veseloj i rasplesanoj atmosferi velike dvorane u Circolu i službeno je jutros otvoren popularni, deveti po redu dječji festival Monte Librić. Pulski će mališani sve do kraja tjedna moći uživati u mnoštvu zabavnih i edukativnih knjiga, kao i mnogobrojnim radionicama koje su namijenjene učenju uz zabavu.

 "Knjiga je važna i jednako je cool kao što je to i Internet. Sljedeće godine festival će proslaviti 10. rođendan te vas očekuje još više zabave i novih fantastičnih knjiga", istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić te uz radosne povike djece i puno plesa otvorio festival.

Istarski župan Valter Flego prisjetio se svojeg djetinjstva i svoje prve knjige. "U svakom odraslom čovjeku nalazi se dijete, a s Monte Librićem možemo probuditi dijete u svima nama. Promatrajmo život očima djeteta", poručio je Flego.

Predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin pohvalio je organizatore te istaknuo kako od ove godine Zajednica ulazi u projekt dječjeg festivala kao partner je uvjeren kako će ovaj uspješni dječji festival nastaviti rasti i u nadolazećim godinama.

Direktorica festivala Slavica Ćurković pozdravila je sve okupljene zahvalivši se svim pokroviteljima festivala.

Tema ovogodišnjeg Festivala je"ZvukBook" a cijeli festival bit će usmjeren prema zvuku kao audio poticaju doživljavanja teksta. U sklopu festivala održat će se izložba recentnih knjigaza djecu, svakodnevno će održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima i ilustratorima te mnoštvo radionica, kazališnih predstava, filmova i performansa za djecu

Ove su godine u središnjem programu festivala, Piknik s autorom,predviđena brojna druženja s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će mnogi poznati i nagrađivani autori. Ilustrator Tomislav Tomić, koji potpisuje i ovogodišnji vizualni identitet Monte Librića, predstavit će slikovnicu "Krotitelj oblaka" koju je ilustrirao prema priči autorice Tomice Šćavine, a koja prati čudnovati narod - Krote i pustolovine dječaka Petra.

Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autori iz daljine koja ove godine dolazi iz Beograda. Radi se o Jasminki Petrović, poznatoj spisateljici za djecu i mlade koja je napisala više od 30 knjiga koje su prevedene na brojne jezike. Na Monte Libriću predstavit će nam svoj posljednji romana "Leto kad sam naučila da letim" - o djevojčici Sofiji koja iz Beograda s bakom putuje na ljetovanje u Stari Grad na Hvaru.