Novosti

21/04/2016

Izložba ilustracija Tomislava Tomića "Stoljeće Priča iz davnina" u Središnjoj knjižnici

Izložba ilustracija Tomislava Tomića u povodu stogodišnjice objavljivanja bajki Ivane Brlić-Mažuranić "Priče iz davnina" otvorena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula 19. travnja 2016. i svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 4. svibnja 2016. godine.

Organizatori izložbe su Gradska knjižnica i čitaonica Pula s Knjižnicama grada Zagreba - Gradskom knjižnicom odjela za djecu i mladež i Hrvatskim
centrom za dječju knjigu.

O najpoznatijoj hrvatskoj spisateljici za djecu, koju nazivaju hrvatskim Andersenom, i njezinom djelu te autoru ilustracija govorile su ravnateljica Knjižnice Nela Načinović i Ranka Javor iz Hrvatskog centra za dječju knjigu, dok je okupljene pozdravila i Slavica Ćurković, budući da je otvorenje izložbe bilo je dio programa Dana za knjižničare 9. Monte Librića. Tomislav Tomić ukratko je predstavio svoj rad i motivaciju, odnosno fascinaciju starim majstorima, koja se odražava u njegovim ilustracijama.

Tomislav Tomić rođen je 1977. godine u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Počeo je objavljivati  ilustracije u knjigama i časopisima još za vrijeme studija. Do sada je objavio ilustracije u mnogim knjigama, udžbenicima, slikovnicama i izradio mnoge naslovnice za knjige. Surađuje sa mnogim izdavačima u Hrvatskoj i inozemstvu, većinom u Velikoj Britaniji. Izlagao je na brojnim izložbama te višestruko nagrađivan. Živi i radi u Zaprešiću.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu, u poznatoj književničkoj obitelji, 18. travnja 1874. Uz djeda Ivana Mažuranića, pjesnika, političara i hrvatskog bana, i oca Vladimira, pravnika i pisca, već u djetinjstvu stekla je vrijedne životne i književne spoznaje.
Pravu pozornost književne publike dobiva 1913. romanom za djecu «Čudnovate zgode i nezgode šegrta Hlapića», ali umjetnički vrhunac ostvaruje u svojem najpoznatijem djelu "Priče iz davnine".
"Priče iz davnine" objavila je Matica hrvatska prvi put 1916. godine, s ilustracijama Petra Orlića, uslijedilo je drugo izdanje iz 1920. te treće, najpoznatije, iz 1926. godine, koje je ilustrirao Vladimir Kirin. Doživjele su oko četrdeset domaćih izdanja, a prevedene su na desetak stranih jezika.Ova svjetski poznata i priznata spisateljica za djecu dva je puta predložena za Andersenovu nagradu i otada je mnogi nazivaju hrvatskim Andersenom.  Bila je prva spisateljica koja je u Hrvatskoj postala članicom Akademije (danas Hrvatske akademije znanosti i u umjetnosti).

Nakon otvorenja izložbe u dvorani Knjižnice nastavljen je program dana namijenjenog knjižničarima Monte Librića:  Liana Diković predstavila je Talijansku digitalnu knjižnicu u Istri i audioknjige koje nudi, Miroslava Vučić predstavila je nove naslove za djecu i mlade naklade Školska knjiga i biblioteke Lumen, a Nataša Govedić (autorica) i Nenad Hrgetić (kompozitor) održali su radionicu Zvukovna slika romana: hod po zvuku.