Novosti

21/04/2016

Održava se treća po redu zdravstvena manifestacija "Hoditi i zdravit biti

U velikoj dvorani  Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli održana je danas konferencija za medije na kojima je najavljena treća po redu zdravstvena manifestacija "Hoditi i zdravit biti" koja će se održati 30. travnja i 1. svibnja 2016. godine.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović ovom je prilikom podsjetila kako Puljani žive u čistom gradu bez smoga s prekrasnim šetnicama uz obalu koje su, uz pulska pluća - Šijansku šumu, idealna mjesta za šetnju i bavljenje tjelesnom aktivnošću. "Pozivam sve građane, od djece iz vrtića do onih koji pripadaju starijoj životnoj dobi, da nam se pridruže u šetnji i povorci koja počinje u ulici Veruda pokraj Doma za starije i nemoćne Alfredo Štiglić, a koja će se kretati preko Verudele pa sve do popularne Bunarine. Tamo će nas dočekati zdravstveni štandovi i prijatelji iz Medicinske škole Pula i Zavoda za hitnu medicinu, koji su se također priključili akciji. Cilj je, kao i prethodnih godina, prevencija kardiovaskularnih bolesti i poticanje zdravijeg i aktivnijeg života naših sugrađana. Grad Pula već godinama kroz raznolike programe poput preventivnog pregleda mamografije, poticanja zdravije prehrane učenika osnovnih škola, predavanja koja organiziramo za roditelje i djelatnike osnovnih škola kako bi primijetili znakove depresije kod mladih i drugih, osigurava svojim građanima pravilno informiranje i pružanje zdravstvenih savjeta potrebnih u svakodnevnom životu", istaknula je Krizmanić Marjanović.

zahvalio se svim gradovima i istarskoj županiji na suradnji te je ukratko predstavio konferenciju. "U sklopu programa konferencije "Zajedno s Vama do zdravlja", koja se održava 29. travnja 2016. Godine u Poreču, organiziraju se zdravstvena predavanja s ciljem promocije preventivnih programa i predstavljanja studija utjecaja tjelesne aktivnosti na rast, razvoj i zdravlje školske djece te njihovih pozitivnih učinaka na mentalno zdravlje". kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, dodavši kako će se središnja pješačka aktivnost koja se po prvi puta provodi u sedam istarskih gradova odvijati u isto vrijeme, od 10 sati, s iznimkom Pazina gdje je na rasporedu na Praznik rada 1. svibnja.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić spomenula je kako je danas u najzahvalnijoj situaciji s obzirom na veliki trud oko ostvarivanja ovakve ideje koja je sada postala primjerom dobre prakse. "Prvu godinu smo organizirali manifestaciju za Grad Pulu kada smo otvorili vrata Arene za naše šetače, dok nam se već druge godine pridružilo pet drugih istarskih gradova, ali i tadašnji ministar zdravstva. Ove nam se godine pridružio Grad Buzet te danas možemo reći kako se na pravi način prezentiraju najvrjednije aktivnosti dostupne svakom dijelu istarske županije", naglasila je Grozić-Živolić.

Zdravstvena manifestacija "Hoditi i zdraviti biti" ove se godine, osim u Puli, održava i u Rovinju, Poreču, Umagu, Labinu i  Pazinu u kojemu će povorka šetača krenuti na Praznik rada u društvenom centru Veli Jože te po prvi puta i u Buzetu.