Novosti

25/04/2016

Kamber: Potrebno je napuštene prostore staviti u funkciju kulture

Gradonačelnik Pule Boris Miletić danas je u pratnji pročelnice Upravnog odjela za kulturu Jasmine Nine Kamber u Komunalnoj palači primio međunarodne partnere Saveza udruga Rojc koji u Puli borave u sklopu projekta "Origin of Spaces". Riječ je o projektu koji se provodi u pet zemalja, a koji je usredotočen na inovativne prakse i socio-ekonomske učinek.

Gostima iz Francuske, Španjolske, Velike Britanije i Portugala dobrodošlicu u tritisućljetnu Pulu zaželio je gradonačelnik Pule. "I naš grad, kao i mnogi drugi, susreće se s problemom napuštenih zgrada što je posljedica demilitarizacije. Iz tog razloga trebamo sve snage i resurse usmjeriti ka tome da vojne zone i objekte stavimo u funkciju. Kao primjer dobre prakse izdvojio bih DC Rojc koji je, od nekadašnjeg vojnog objekta, prenamijenjen u centar kreativnosti i kulture", istaknuo je Miletić.

Partneri projekta "Origin of Spaces" potpisali su Pismo suradnje s Gradom Pulom u sklopu pripreme Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. "Iako nismo postali prijestolnica kulture, Pula planira nastaviti s projektnim aktivnostima koje se u ovom slučaju tiču revitalizacije te privremenog korištenja napuštenih prostora i njihove prenamjene u kulturne svrhe", kazala je Kamber nadodavši kako je veseli buduća suradnja.

Ispred Saveza udruga Rojc, kao jednog od partnera na međunarodnom projektu, obratila se Irena Boljunčić Gracin predstavivši aktivnosti projekta. "Glavni cilj projekta je razmjena iskustava i postojećih znanja koja se tiču ekologije, socijalnog poduzetništva te upravljanja društvenim centrima", pojasnila je Boljunčić Gracin.

U sklopu projekta, 27. i 28. travnja u DC Rojc, održat će se i konferencija "Open Spaces for Sharing and Imagination" na kojoj će dvadeset izlagača iz deset europskih gradova razgovarati o mogućnostima upotrebe napuštenih zgrada te predstaviti primjere dobre prakse iz Berlina, Lisabona, Bilbaoa, Bordeauxa, Londona, Ajdovščine, Oberhausena, Liepaje, Beograda, Zagreba i Pule. Konferenciju zajednički organiziraju Savez udruga Rojca, Otvorena platforma Rojc, Gradska Radionica i Zelena Istra.