Novosti

26/04/2016

Miletić: Cilj nam je u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pružaju EU fondovi

Gradonačelnik Pule Boris Miletić u emisiji Radio Pule "Aktualno s gradonačelnikom" osvrnuo se na veliku financijsku potporu Gradu Puli od 30 milijuna i 600 tisuća eura iz EU fondova za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike i druge aktivnosti.

- Prije svega, to je doista jedna velika razvojna šansa za naš grad. Osim Grada Pule, u Republici Hrvatskoj sredstva ovih fondova mogu koristiti 4 hrvatska grada - Zagreb, Rijeka, Osijek i Split te tri urbana središta - Pula, Zadar i Slavonski Brod, pojasnio je Miletić.

U nastavku je istaknuo partnere Grada Pule, a to su Grad Vodnjan te općine s područja bivše Općine Pula, što zajedno čini "teritorij koji gravitira gradu Puli u svakodnevnom životu".

- Govorimo o mehanizmu koji predstavlja jednu integriranu urbanu cjelinu. Doista mi je drago što su i Grad Vodnjan i sve općine sastavnice bivše Općine Pula, osim nažalost Općine Fažana, taj poziv prihvatili, kazao je Miletić.

Unutar fonda gledala se, naravno, i stopa razvijenosti pojedinog urbanog središta, pa je na taj način prema indeksima razvijenosti koji su izračunati od strane nadležnog ministarstva, na prvom mjestu Grad Zagreb, a odmah iza hrvatske metropole nalazi se Grad Pula. U ovom konkretnom slučajnu stupanj razvijenosti je u direktnoj korelaciji s time koliko vlastitih sredstava pojedino područje mora izdvojiti da bi moglo koristiti sredstva europskih fondova, pa tako Zagreb mora izdvojiti 30 posto vlastitih sredstava, dok Pula mora osigurati 25 posto, odnosno na 30 milijuna još 10 milijuna eura, u razdoblju do 2020. godine.

Miletić je istaknuo kako je Grad Pula trenutno u fazi izrade urbane strategije koja je preduvjet korištenja EU sredstava "te smo poduzeli sve potrebne mjere i radnje kao što je formiranje Partnerskog vijeća gdje su i Pula, i Vodnjan i ostale općine zastupljeni sa svojim predstavnicima".

Naime, potrebno je izraditi kompletan program i definirati jasne strateške projekte - od 10 do 15 strateških projekata - koji bi se ovim novcima financirali.

- Nekoliko je područja koja su doista široka, primjerice možemo financirati čisti urbani promet - mogućnost nabave autobusa na ekološki prihvatljivo gorivo tj. plin, već pokrenuti projekt Bičiklete - bicikl na električni pogon, kao i "park & ride" - ideja koja bi riješila ogroman prometni problem u slučajevima kiša i oblačnog vremena u sezoni kada turisti ne odlaze na plažu već velika masa njih želi razgledati grad, kazao je Miletić pojasnivši dodatno potonji projekt:

- "Park & ride" sistem podrazumijeva mogućnost parkiranja i korištenja javnog gradskog prijevoza kako biste došli do svoje destinacije, a u značajnoj se mjeri smanjuje pritisak na postojeće prometnice, a posebice za vrijeme sezone i lošeg vremena. Trenutno je konkretno riječ o području Mandrača ispod Velog Vrha, a želja nam je iskoristiti i ogroman plato gdje su osigurana mjesta za parking za potrebe nove Opće bolnice, koji bismo podignuli na nekoliko etaža i tako tu golemu površinu višestruko iskoristili u smislu parkiranja, kazao je Miletić.

Osim čistog urbanog prometa, Miletić je kao prioritete istaknuo prenamjene bivših vojnih i industrijskih zona te razvoj poduzetništva.

- Znamo kako privući sredstva iz fondova i usmjeriti ih prema gospodarstvu. Vjerujem da ćemo u skladu s ovim mehanizmom imati veće razumijevanje od strane države, koja je ovim potezom napravila korak unaprijed, prije svega uključivši i tri manja urbana središta, i što je još bitnije, odluku o našim prioritetima i što želimo financirati prepustili su upravo lokalnoj zajednici. Imamo školovane ljude koji vrlo dobro pripremaju i realiziraju projekte. Cilj nam je u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pružaju EU fondovi, zaključio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.