Novosti

29/04/2016

Završila međunarodna konferencija Open spaces for sharing and imagiantion

U Društvenom centru Rojc jučer je završena dvodnevna međunarodna konferencija Open spaces for sharing and imagiantion na kojoj je 20 izlagača iz Europe razgovaralo o mogućnostima nove upotrebe starih napuštenih zgrada te predstavilo primjere dobre prakse iz njihovih gradova.

Poveznicu Grada Pule i DC Rojc prezentirala je gradska pročelnica za kulturu Jasmina Kamber. "Nakon što su nam se zatvorila jedna vrata (EU prijestolnica kulture) otvorila su nam se druga u vidu urbanog područja našeg grada, kroz koji namjeravamo povući sredstva za ostvarenje nekoliko projekata. Od toga se tri projekta tiču Rojca. Kako se ove godine namjerava renovirati jedna trećina krova Rojca, ostatak bi se pretvorio u zeleni krov, odnosno novu javnu površinu." - rekla je Kamber.

Osim novih projekata u Rojcu namjera je i kroz natječaj za malo i srednje poduzetništvo kulturnu baštinu usmjeriti na turizam, kao i prenamijeniti sadašnje stanje zapuštenih vojnih utvrda koji bi dobili posve novu funkciju.  Također, cilj je stvoriti i produkcijske centre koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta  među kojima se ističe ideja razvoja uljanikove hale gdje bi se spojili na prvi pogled nespojivi, inženjeri iz proizvodnje i umjetnici, koji bi stvarali inovacije i otvorenje filmskog i audiovizualnog centra spojenog na Pulski filmski festival.

Na  konferenciji je predstavljeno nekoliko maštovitih i inspirativnih primjera dobre prakse: LX Factory iz Lisabona, gdje je u deset napuštenih tvorničkih hala kroz co-working i druge inovativne pristupe generiralo oko 1.000 radnih mjesta; ZAWP u Bilbaou, Španjolska, projekt revitalizacije napuštene industrijske zone, ili KITEV u Oberhausenu, prvom njemačkom bankrotiranom gradu kojeg nazivaju i "njemačkim Detroitom". U njemu je, kroz volonterstvo i privremene umjetničke aktivnosti obnovljen i u kulturni centar pretvoren napušteni vodotoranj, a sat koji je na njegovu vrhu godinama stajao simbolički je ponovo pokrenut i pretvoren u svjetlosnu gradsku atrakciju.