Novosti

06/05/2016

Izložba Ede Murtića u Gradskoj galeriji Pula

Večeras je povodom Dana Grada Pule i 71. obljetnice oslobođenja grada u Gradskoj galerija Pula otvorena izložba "Nove apstrakcije" velikog hrvatskog slikara Ede Murtića. 

Gradonačelnik Pule Boris Miletić ovom je prilikom istaknuo kako je Edo Murtić bio poznati antifašist koji je njegovao svojim radom, ali i životom vrijednosti kojima se Pula kao slobodarski grad otvoren svima, iskreno ponosi. "Prijatelji Istre, poput Ede Murtića uvijek su dobrodošli u antifašističku Pulu." - rekao je Miletić koji se na kraju zahvalio  i obitelji Ede Murtića na velikodušnoj donaciji grafike poznatog slikara koja je značajno obogatila gradsku zbirku umjetnina. 

Grafički ciklus predstavljen na ovoj izložbi dio je Murtićeva posljednjega slikarskoga ciklusa na kojem je radio između 1998. i 2004. godine, razdoblja kojeg je slavni francuski likovni kritičar Pierre Restany nazvao njegovom Novom apstrakcijom. Uistinu, riječ je o značajnom Murtićevom povratku u potpunosti apstraktnom slikarskom idiomu nakon osamdesetih godina kada je u kontekstu međunarodnoga pokreta transavangarde ili Nove slike, kako je prozvana njegova domaća inačica, izveo niz antologijskih pejzažnih kompozicija i veduta.