Novosti

07/05/2016

Obilježeno 30 godina rada pulskog Centra za dijabetes

Povodom 30 godina rada Centra za dijabetes u pulskoj Zajednici Talijana je danas održan simpozij pod nazivom " Značaj dnevne bolnice u zbrinjavanju osoba sa šećernom bolesti".

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ Sonja Grozić Živolić uvodno su čestitale svim inicijatorima i osnivačima koji su prije 30 godina postavili temelje Centra za dijabetes na uspjehu i uloženom trudu.

"Ovo je prilika da prezentirate rad Centra s aspekta liječenja i prevencije " kazala je Puh Belci pritom stavivši akcent na samu prevenciju kao iznimno bitnu stavku kod ove vrste bolesti. "Umrežavanje i zajednička suradnja od velikog su značaja za naše sugrađane kojima želimo pružiti što kvalitetniji način života" zaključila je Puh Belci.

"Centar za dijabetes po mom mišljenju primjer je pravog prepoznavanja potreba pacijenta, primjer kvalitetnog balansiranja zahtjeva struke sa organizacijskim mogućnostima jedne bolnice" istaknula je Grozić Živolić.

Sa samim počecima rada Centra za dijabetes te s radom Dnevne dijabetološke bolnice koja djeluje u sklopu OB Pula prisutne je upoznala voditeljica Odjela endokrinologije i dijabetologije OB Pula mr.sc. Divna Periša-čeldum. "Naš centar pokriva cijelu županiju i većina bolesnika iz Istre se ovdje liječi. Trenutno imamo oko 16000 registriranih bolesnika" kazala je Periša-čeldum.

Naime, riječ je o simpoziju namijenjenom prije svega liječnicima obiteljske medicine ite medicinskim sestrama koje rade s bolesnicima oboljelim od šećerne bolesti. Na simpoziju su, uz pulske dijabetologe, govorili i renomirani predavači iz cijele Hrvatske. Raspravljalo se o temama koje su trenutno u dijabetologiji interesantne, a to su nove smjernice u liječenju šećerne bolesti, uvođenje bazalnog inzulina te pitanje edukacije liječnika obiteljske medicine vezano za šećernu bolest.