Novosti

10/05/2016

Miletić: Pulska bolnica mora biti regionalna

Bez glasova protiv i bez suzdržanih glasova, na jučerašnjoj je sjednici Gradskog vijeća grada Pule jednoglasno usvojena Strategija razvoja turizma grada Pule 2016. - 2020., kao i Strategija marketinškog turizma za isto razdoblje. Strategija je krovni dokument kojim su definirani strateški ciljevi i mehanizmi za njihovo postizanje u svrhu jačanja domaćeg turizma. Njezina je izrada povjerena pulskom Fakultetu ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković, a sudjelovali su i svi bitni akteri u pulskom turizmu te zainteresirani građani.

Vijećnici su usvojili i godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Pule za 2015. godinu te je pročelnica za financije Vesna Sajić istaknula kako su u navedenom razdoblju ostvareni prihodi i primici u iznosu od 299.395.868,39 kuna, a rashodi i izdaci u iznosu od 299.350.139,43 kune. "Od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine iskazan je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 45.728,96 kuna. Preneseni manjak iz prethodne godine iznosio je 1.453.737,67 kuna, odnosno na dan 31. prosinca 2015. godine iskazan je manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 1.408.008,71 kunu, a sve su kreditne obveze uredno podmirivane", kazala je Sajić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo stanjem gradskih financija kazavši kako su se ranije poduzete mjere pokazale ispravnima. "Danas se mjere koje smo na vrijeme poduzeli kako bismo zadržali visoku razinu usluga, i koje kao Grad pružamo građanima, pokazuju opravdanima. Da tada nismo povukli odgovorne mjere, pitanje je bi li danas uopće imali neke od usluga. Prodavati gradsku imovinu kako bismo podmirili kratkoročne rashode nije dobra politika jer je to politika kratkog vijeka. To nismo nikada činili i to nećemo nikada ni činiti", poručio je Mietić. 

Sinoć je usvojeno i Izvješće o radu Savjeta mladih Grada Pule za 2015. godinu kao i Odluka o pristupanju gradonačelnika Pule inicijativi "Novi integrirani sporazum gradonačelnika o klimi i energiji"  ("The New Integrated Covenant of Mayors for Climate and Energy").

Gradsko vijeće podržalo je izdavačku kuću EDIT u kontekstu svih djelatnosti kojima osigurava prava autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini na uporabu talijanskog jezika u informiranju i kulturi. Na sjednici je izrečeni stav ministra kulture o nužnosti izlaženja dnevnog lista La Voce del Popolo na isključivo komercijalnim osnovama ocijenjen neprihvatljivim, te s tim u vezi smanjenje i ukidanje proračunskih sredstava za financiranje djelatnosti izdavačke kuće EDIT.

Na aktulanom satu sinoćnje sjednice Gordana Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) upitala je gradonačelnika o statusu opće bolnice Pula i najavi ministra zdravlja o novoj reorganizaciji bolnica po kojoj bi pulskoj bolnici pripao status subregionalne bolnice. Miletić je odgovorio kako je iznenađen najavama ministra Nakića. "Ostali smo zatečeni odlukom ministra koji je rekao kako bi Hrvatska trebala imati dvije nacionalne, osam regionalnih i dvije subregionalne bolnice, i mislim da će nam resorno Ministarstvo morati dobro objasniti što znači ''subregionalna'' bolnica. Pulska bolnica mora biti regionalna, najviše zbog geografskog područja te zbog broja stanovnika koja gravitiraju prema našoj bolnici, ali i zbog utjecaja na turizam", kazao je Miletić.

Roberto Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upitao je pročelnika za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Giordana Škuflića o stanju registra imovine Grada, na što je Škuflić odgovorio kako se na tome intenzivno radi te kako se svakdonevno u registar ubaciju podaci s ciljem da se dobije što kvalitetnija slika gradske imovine.

 Zrinka Kajfeša (HDZ-HDS) zanimala je situacija s poništavanjem koncesije za područje Sv. Katarine - Monumenti na što je gradonačelnik Miletić odgovorio kako je Grad Pula učinio sve kako bi se stvorili preduvjeti za početak projekta. "Veliki dio odgovornosti je na koncesionaru, no isto tako, postavlja se pitanje je li birokratski aparat Republike Hrvatske bio efikasan.  To što se fizički ništa nije dogodilo na Katarini-Monumentima nije kriv Grad Pula budući da smo usvojili i prihvatili sve što se moglo s naše strane. Sad bi država trebala raspisati novi natječaj, ali i jasno ispisati uvjete. Podsjećam, u ovom slučaju nakon što je ispisan natječaj Vlade RH, to područje je proglašeno kulturnim dobrom", kazao je Miletić te dodao kako država slabo raspolaže svojom imovinom pa su svi interesantni objekti i područja u nadležnosti u države te kako je decentralizacija jedino rješenje.