Novosti

17/05/2016

Digitalni prozor u svijet talijanske književnosti

Danas je u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pule održana konferencija za novinare povodom 25. godina osnutka Središnje knjižnice za talijansku nacionalnu manjinu.

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik Zajednica Talijana Pule Fabrizio Radin ovom je prilikom pohvalio vrijedan i uporan rad svih uključenih u rad Središnje knjižnice za talijansku nacionalnu manjinu. "Ovo je digitalni put u nevjerojatni svijet talijanske književnosti i ogromnog talijanskog izdavaštva koji je dostupan baš svim građanima i gostima Pule i Istre." - rekao je Radin.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović prisjetila se povijesti knjižnice koja je svojim radom uspjela građanima približiti veliku kvalitetu knjiga na talijanskome jeziku.

Voditeljica Središnje knjižnice Talijana u Hrvatskoj Liana Dikovićpodsjetila je i na prošla događanja poput gostovanja poznatih talijanskih dječjih pisaca i organiziranja posebnih radionica, najavivši i nekoliko budućih događanja. "Sredinom lipnja pripremamo edukativne radionice čitanja, dok će 20. lipnja u parku na Rivi biti organizirana maštovita predstava udruge Lluvia horizontal iz Valencije pod nazivom "Animirani bestijarij." - rekla je Diković.


Glavni cilj Knjižnice je pružiti osnovne knjižnične usluge i djelatnosti na talijanskom jeziku (kako za pripadnike talijanske nacionalne zajednice, tako i za sve druge zainteresirane korisnike) u smislu promicanja interkulturnog dijaloga i kulturne različitosti. Uz osnovne aktivnosti kao što su nabava, obrada i distribucija knjižnične građe na talijanskom jeziku (za gradske knjižnice u Istri i svim onim knjižnicama na području Hrvatske u kojima žive pripadnici talijanske nacionalne manjine), posuđivanje knjiga i savjeti korisnicima te stručna savjetodavna pomoć knjižnicama talijanskih škola i Zajednica Talijana, Središnja knjižnica Talijana organizira raznovrsne edukativne radionice i druge aktivnosti kulturnog sadržaja za korisnike svih uzrasta. Posebna se pozornost posvećuje najmlađim korisnicima predškolske i školske dobi i promicanju čitanja.

Ukupan fond na talijanskom jeziku ima oko 11.500 svezaka iz svih područja. Osim bogate ponude novih naslova iz područja beletristike, dječje književnosti, znanstvene i znanstveno-popularne literature, Knjižnica ima i bogatu referentnu zbirku, a u čitaonici novina i časopisa su na raspolaganju dnevne novine i ostali časopisi na talijanskom jeziku.