Novosti

18/05/2016

Nastavak aktivnosti u izradi Lokalnog programa za mlade grada Pule

Tijekom svibnja, održano je prvih šest sastanaka radnih skupina u sklopu aktivnosti izrade Lokalnog programa za mlade grada Pule. Radne skupine sastoje se od šest stručnjaka iz organizacija i udruga mladih i za mlade, ustanova na području Pule koje provode aktivnosti za mlade, poduzeća, profesora i ravnatelja srednjih škola na području Pule, profesora sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, članova Savjeta mladih Grada Pule, predstavnika Grada Pule te predstavnika ostalih institucija koje se bave mladima. Osnovane radne skupine  raspravljale su o temama radionica  "Od ideje do rješenja", koje su održane u prosincu prošle godine,  Položaj mladih na tržištu rada, Zdravlje i zdravstvena zaštita, Aktivno sudjelovanje mladih u procesu donošenja odluka od njihova interesa, Kultura i slobodno vrijeme, Obrazovanje i usavršavanje te Ranjive skupine mladih.
Radne skupine raspravljale  su o problemima  na pojedinim područjima koje su mladi detektirali na radionica. Stručnjaci i mladi u pojedinim su se područjima generalno složili s postojećim problemima, dok su se na nekim područjima kao što su kulturna ponuda ili informiranost o događanjima u gradu,  njihova mišljenja u potpunosti razlikuju.
Problem koji se pojavljuje na svim područjima je neinformiranost mladih o mogućnostima koje im se pružaju za izvannastavno usavršavanje i bavljenje tjelesnim aktivnostima, sudjelovanje u kreiranju politika od njihova interesa za osobni i profesionalni razvoj, kao i pasivnost mladih zbog načina odgoja,  krivog sustava obrazovanja koje ne uključuje građanski odgoj te nepoticajnog okruženja. Također, kao generalni problem detektirala se neumreženost institucija i ne postojanje platformi koje objedinjavaju sve sadržaje i mogućnosti koje se pružaju mladima.
Rasprava se vodila i o najvećim problema mladih, a to su nezaposlenost i nemogućnost stjecanja radnog iskustva. Radna skupina zaključila je da se nedovoljno ulaže u mogućnosti za obrazovanje i usavršavanje, da mladima nedostaje praktičnih vještina, ne prati se razvoj učenika i studenata te nedostaje profesionalne orijentacije pri upisu srednjih škola i fakulteta.

Tijekom sljedećih dana održat će se drugi i treći sastanci radnih skupina u prostorijama Udruge ZUM - Info  centra za mlade i u Dnevnom boravku DC Rojc na kojima će radne skupine raspravljati o rješenjima postojećih problema te dati preporuke za strateški razvoj pojedinih područja.