Novosti

18/05/2016

Zamjenica gradonačelnika ugostila sudionike natjecanja "Sigurno u Prometu 2016"

Grad Pula domaćin je državnog natjecanja "Sigurno u Prometu 2016". Tim povodom zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci zajedno s pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem primila je danas rukovoditelja sektora članstva HAK-a Alana Vojvodića, predsjednika Auto Kluba Pula-Rovinj Ljubomira Cerovca, tajnika AK Pula-Rovinj Marčela Mohorovića te ekipu Brodsko posavske županije na čelu s mentorom Matom Šimunovićem.

"Drago nam je da ste po šesti puta izabrali Pulu za domaćina ovog prometno edukativnog natjecanja učenika osnovnih škola" uvodno je naglasila zamjenica gradonačelnika nadodajući kako se radi o vrlo važnom projektu koji se bavi sigurnošću u prometu. "Kada govorimo o sigurnosti njegovanje partnerstva između Grada Pule i Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule te Auto Kluba i odgojno obrazovnih ustanova od velikog je značaja, a edukacija samih učenika ključan je faktor" naglasila je Puh Belci. Naša je kolektivna odgovornost da vodimo brigu da se ta sigurnost održi na visokom nivou, dodaje zamjenica gradonačelnika koja je ujedno pohvalila dobru dugogodišnju suradnju Grada Pule, Auto Kluba Pula-Rovinj te Zajednice tehničke kulture.

U ime domaćina i suorganizatora državnog natjecanja "Sigurno u Prometu" prisutnima se obratio Ljubomir Cerovc koji je kazao kako se ove godine na natjecanje odazvala 21 ekipa sa po dva dječaka i dvije djevojčice koji se takmiče. "Zastupljene su sve Županije diljem Hrvatske, a na natjecanju koje se od 17. do 20. svibnja održava u OŠ Veli Vrh sudjeluje 84 natjecatelja" pojasnio je Cerovac. Na riječi predsjednika Auto Kluba Pula-Rovinj nadovezao se Mohorović kazavši

"HAK-u kao krovnoj organizaciji bitno je da što više djece prođe edukaciju te da se kroz svoje škole uključi u projekt "Sigurno u Prometu" naglasio je Alan Vojvodić. Ove godine u sklopu projekta sudjelovalo je preko 3500 djece školske dobi što je dosta veliki broj, dodao je Vojvodić.

Mato Šimunović pohvalio se dobrim rezultatima koje već niz godina polučuje OŠ Ivana G. Kovačića iz Brodsko posavske županije. "Naši učenici bili su osam puta prvaci hrvatske, a 19 učenika predstavljalo je Hrvatsku na europskim natjecanjima" naglasio je Šimunović te je nadodao kako se i ove godine nada dobrim rezultatima.

Spomenuto natjecanje provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom. Natjecanje se sastoji od teorijskog i praktičnog djela ispita te se provodi na više razina. Najprije se održavaju školska natjecanja učenika za izbor ekipe lokalnog autokluba. Pobjednička ekipa upućuje se na natjecanje na županijskoj razini, a najbolji iz svake Županije natječu se na državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Ovu prometno edukativnu akciju tradicionalno 24 godine zaredom organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje.