Novosti

19/05/2016

Najava maštovite dječje predstava Animirani bestijarij

U petak, 20. svibnja 2016. završava prva međunarodna turneja predstave izrasle iz projekta Imaginarni bestijarij 2015., što je ujedno i prvi program kojim Središnja knjižnica Talijana u Hrvatskoj obilježava 25. obljetnicu svojeg djelovanja.

Riječ je o predstavi koja je nastala iz mašte stotinjak djece koja su prošle godine sudjelovala u projektu Imaginarni bestijarij - prvi festival kreativnosti koji je osmislila udruga Damatrà onlus iz Udina, čiji je jedan od ciljeva istraživanje edukacije i kulture kroz pripovijedanje, umjetnost i kreativno izražavanje - i koja nakon što je dirnula Italiju i Španjolsku, gdje je premijerno izvedena 5. ožujka, stiže u Hrvatsku i Sloveniju.

Animirani bestijarij, predstava udruge Lluvia horizontal iz Valencije (Španjolska) bit će odigrana u četvrtak, 19. svibnja u 11 sati u maloj kazališnoj dvorani u Kopru i u petak, 20. svibnja u 10 sati u Titovom parku u Puli.

Performans, kojem je dosad prisustvovalo stotinjak malih i velikih gledatelja, stvoren je iz prikaza fantastičnih životinja koje su zamislila i nacrtala djeca u prvom izdanju projekta Imaginarni bestijarij, a koje su postale lutke u društvenim radionicama gdje su ih izradili volonteri, roditelji, djedovi i bake. Životinje male, na crte i šare, žuti točkasti tigrići i roza pilići, kao da su flamingovi tići, oživljavaju u rukama jednog krojača koji će vas povesti u svijet bojanja, šivanja, trubljenja, mukanja, blejanja i režanja.

Kao što je već navedeno, predstava je premijerno izvedena početkom ožujka u Španjolskoj i preko Furlanije u svibnju stiže u Sloveniju i Hrvatsku: partneri u projektu su i Osrednja knjižnica Srečka Vilhara iz Kopra i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.