Novosti

30/05/2016

Sutra prometno-preventivna akcija "Dan ljubaznosti u prometu"

U cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule ove godine, po prvi puta, organiziraju prometno-preventivnu akciju "Dan ljubaznosti u prometu", koja će se provoditi sutra, 31. svibnja, od 10 do 12 sati na četiri lokacije u gradu. Akciju su danas u prostorijama Policijske uprave istarske najavili pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, pomoćnik načelnika policijske postaje za preventivu cestovnog prometa Dubravko Šlibar, te direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Intencija je potaknuo tolerantniji odnos između vozača i pješaka s ciljem poticanja vozača na poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima te povećanja prometne kulture svih sudionika u prometu.

Grad Pula podržava  svaki pokušaj i iskorak prema nečemu boljemu, odnosno sve aktivnosti koje bi u budućnosti mogle donije pozitivne pomake po pitanju sigurnosti građana.  ''Vjerujem da će ovo odjeknuti pozitivno i da će građani prepoznati ovaj iskorak u cilju da napravimo nešto bolje i kvalitetnije po pitanju sigurnosti svih sudionika u prometu.'' naglasio je pročelnik Škuflić  te dodao kako se nada da će se ova akcija nastaviti kao tradicija jer se od malih stvari razvijaju kvalitetni i pozitivni preduvjeti za ugodan i siguran život.

I Turistička zajednica grada Pule se uključila u provođenje ove preventivne akcije jer turizam sa sobom donosi i veći broj sudionika u prometu te situacija u kojima vozači trebaju pripaziti na sigurnost pješaka.''Nadamo se da ćemo kroz ovu akciju polako utjecati na svijest vozača da razmišljaju više o pješacima i njihovoj sigurnosti te da ćemo im dodjelom prigodnih darova, pokazati da se ljubaznost isplati'' istaknula direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj. 

Akcija će se provesti na četiri lokacije u gradu Puli:

  • Santoriova ulica, ispred osnovne škole (10-12 sati)
  • Tomasinijeva ulica, kod tržnice (10-11 sati)
  • Koparska ulica, kod trgovačkog centra (10-12 sati)
  • Marulićeva ulica, ispred srednje škole (10-11 sati) 


Na navedenim lokacijama, pripadnici Prometne jedinice mladeži će pratiti ponašanje vozača ispred obilježenog pješačkog prijelaza i evidentirati vozila te ''savjesne'' i ''nesavjesne'' vozače,  odnosno one koji su stali i propustili pješake te one koji su bez zaustavljanja produžili vožnju. Po završetku akcije, policija će analizirati podatke i odabrati 20 ''savjesnih'' vozača, koje će potom Turistička zajednica grada Pule nagraditi prigodnim nagradama.

Pozivaju se vozači da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, pješake se potiče da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu. Želja organizatora akcije je da kulturno i ljubazno ponašanje postane dio svakodnevne kulture sudionika u prometu s krajnjim ciljem povećanja osjećaja sigurnosti u prometu na pulskim ulicama.