Novosti

01/06/2016

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016 stigao i do Pule

20-ak električnih automobila u popodnevnim je satima danas stiglo u Pulu u sklopu ovogodišnjeg "Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016". Riječ je utrci isključivo električnih automobila čiji je natjecateljski dio počinje sutra ispitom spretnosti u Poreču i prolazi kroz centralnu Istru obilazeći Hum, Motovun, Kringu, Dvigrad i druga atraktivna odredišta u centralnoij Istri te dolazi do Opatije.

U Puli je sudionike dočekala i pozdravila zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci koja je izrazila zadovoljstvo što se na ovaj način promiče svijest o ekologiji, održivom razvoju i uštedi energije.

Većina eletričnih automobila bila su marke Tesla, a posebnu pažnju brojnih znatiželjnika plijenio je  električni automobil hrvatske tvrtke Rimac Automobili, kojeg su u Pulu doveli njegov američki vlasnik u društvu mladog inovatora i poduzetnika Mate Rimca. Ovaj električni sportski automobil  visokih performansi ukupne snage od 1088 KS, od 0 do 100 stiže sa svega 2,8 sekundi i doseže čak do 500 km udaljenosti sa jednim punjenjem. U Puli je stigao još jedan električni automobil proizveden u Hrvatskoj, a riječ je Dokingu.

Nakon Opatije, 3. lipnja rally kreće prema NP Paklenica i Šibeniku. Iz Šibenika se kreće u Nacionalni park Krka, gdje se obilazi prvi cjeloviti hidroenergetski sustav na svijetu, nastao po nacrtima Nikole Tesle. Istoga dana se dolazi u MC Smiljan gdje su organizatori u svibnju 2014. ispred rodne kuće Nikole Tesle, postavili punionicu električnih vozila.

Poslije Smiljana, predzadnji je dan rezerviran za Plitvička jezera, a u nedjelju 05.06. je finish na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje će se odvijati ceremonija proglašenja pobjednika i uručenja nagrada.

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016 je rally isključivo električnih vozila međunarodnog karaktera. Na cijeloj ruti rallyja postavljaju se multimedijalne punionice električnih vozila na turistički najatraktivnijim lokacijama. Ruta relija postaje "Zelena turistička magistrala" sa svom infrastrukturom. Rally se održava svake godine po cijeloj Hrvatskoj uz posjete susjednim zemljama. Prosječna udaljenost između etapa je 160 km. Na svakoj etapi (gradu, nacionalnom parku,"¦ itd.) održava se prigodan multimedijalan edukativno-zabavni program.