Novosti

05/06/2016

Otvoren 11. Festival bošnjačke kulture u Istri

Povodom 21. godišnjice djelovanja Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri jučer je na pulskom Forumu svečano otvoren 11. po redu Festival bošnjačke kulture u Istri. Brojne okupljene u ime Grada Pule pozdravio je zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, a o važnosti multikulturalnosti, tolerancije i njegovanja različitih kulturnih izričaja potom su govorili predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka  Istre Senad Pršić i predsjednik pulskog ogranka ove Zajednice Albert Makota te tajnica Mirela Čaušević koja je i najavljivala program.

U sklopu bogatog kulturno-umjetničkog programa nastupio je KUD Preporod iz Zagreba, odnosno njegov ženski zbor Bulbuli koji pod vodstvom Ismeta Kurtovića njeguje sevdalinku. Riječ je o multietničkom zboru, a karakterizira ga specifičan glazbeni izraz, gdje se posebno evidentira ljupka melodija sevdaha. Zbor je vrlo uigran i predstavio se bogatim programom započevši poznatom sevdalinkom "Kad ja pođoh na Bembašu". Bogatim se programom predstavilo i Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Vodnjan, a cijeli je program imao humanitarnu notu budući da su se priključili u akciju prikupljanja pomoći mladom Admiru Bešiću koji je obolio od teške bolesti.

Program obilježavanja 21. godišnjice Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri započeo je još u petak u Domu hrvatskih branitelja predstavljanjem knjige "Kad te bajka sastavi a život rastavi" čije su autorice Ivana Šešo i Emina Pršić iz Zagreba te nastavljen je uz sevdalinke u izvedbi poznate vokalne solistice Jasmine Makota i uz gitaru Amira Rešidovića.