Novosti

07/06/2016

Izuzetno bogati program jubilarnih 15-tih Dana antike

Festival Dani antike - Pula Superiorvm održat će se od 9. do 12. lipnja 2016. na različitim lokacijama uz iznimno bogati program. Upravo tim povodom danas je u prostoru Turističke zajednice grada Pule održana konferencija za novinare na kojoj su govorili direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, direktor iz tvrtke Illustris travel d.o.o. Ozren Grbavčić, voditeljica programa i odnosa s javnošću Marijana Valić i voditeljica Turističke zajednice Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum.

Svečano otvorenje festivala počinje u četvrtak, 9. lipnja u 20:30, u lođi gradske vijećnice, izložbom "Stopama rimskih agrimensora". Rezultat je to suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula. Istog dana moći će se pogledati modna revija agencije "Tijara model management". Uz premijerno izdanje lutkarske predstave "Pipove antičke pustolovine -drevni Rim" u izvedbi Teatra Naranče, završnici prvog dana festivala približit ćemo se prikazivanjem dokumentarnog filma "Veliki muzej".

Dani antike po prvi puta ponudit će antičke filmske večeri u suradnji s udrugom ljubitelja filma Rare. Filmske projekcije prikazivat će se od 9. do 11. lipnja na Forumu, nudeći nagrađivane igrane, povijesne i dokumentarne filmove.

U petak i subotu, 10. i 11. lipnja 2016. u parku Grada Graza u jutarnjim satima moći će se posjetiti međunarodni Rimski tabor i dječji kostimirani defile. Kako bi razveselili najmlađe udruga Birikina Pula i ove je godine pripremila zanimljiv i interaktivan. Poseban doprinos pružit će pulski dječji vrtić Monte Zaro, koji će izraditi umjetničke zastavice oslikane antičkim motivima. Na Giardinima s početkom u 11:00 sati Teatar Naranča će izvesti lutkarsku predstavu "Pipove antičke pustolovine -Drevni Rim.

U suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, u sklopu festivala održat će se edukativne radionice "Pisanje u antici" koje će obuhvatiti kratku povijest pisanja u antici te praktični dio pisanja po voštanim pločicama.

Petak će započeti znanstveno popularnim programom gdje će se na Forumu kroz tribinu razgovarati o temama "Kako su ONE stvarale rimsku Pulu? O emancipaciji (istarskih) žena u prošlosti i sadašnjosti". Program se nastavlja u duhu aktivnog učenja i znanja. Povjesničar filma i filmski kritičar, Daniel Rafaelić, u 21:00 sati, u sklopu izložbe antičkih filmskih plakata, održat će predavanje na temu "Između Faraona i Cezara: Antika i nijemi filmski spektakli 1915-1925".

Borbe gladijatora u nekoć upravo zato izgrađenom Amfiteatru, bit će 11. lipanj 2016. od 19:45 do 21:00 sati. U subotu, s početkom u 20:30 sati, u galeriji Cvajner, svečano će se otvoriti tematska izložba "Antika na suvremen način III", mlade autorice Alme Kugić.

Mjesto koje će zasigurno okupiti veliki broj ljubitelja natjecateljskog duha, dobre zabave i znanja bit će Portarata, gdje će 11. lipnja 2016. s početkom u 21:00 sati održati festivalski antički pub kviz uz stručnog moderatora kviza Davora Šišovića.

Na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi 12. lipnja 2016. s početkom u  20:00 sati održat će se predstava i prikaz civilizacije Histra u Nezakciju te Rimsko Histarska bitka.