Novosti

20/06/2016

Otvaranje "Paviljona sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac"

Povodom otvorenja Paviljona sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac danas je u Komunalnoj palači u Puli održana konferencija za novinare.

Predsjednik gradskog vijeća Grada Pule Robert Cvek ovom je prilikom istaknuo  kako će Pula prigodno obilježiti 75. godina od pobjede nad fašizmom te je najavio otvorenje instalacije crna kutija koja na kreativan arhitektonski način prikazuje sve strahote koncentracijskog logora Jasenovac.
Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber zahvalila se organizatorima Društvu arhitekta Istre na prilici da Pula na zaista posebna način obilježi Dan antifašističke borbe. "Osim tradicionalnih komemorativnih programa drago mi je što će Pula ove godine Dan antifašizma obilježiti suvremenim pristupom kulturi sjećanja. Ovo privremeno spomen obilježje provocira neizbježnu emocionalnu reakciju nelagode, podsjeća, poučava... Suočava nas s činjenicama kao svojevrsna lekcija iz povijesti koju ne smijemo zaboraviti! Kako na žalost postoje jos uvijek oni koji ovu lekciju nisu usvojili nadam se da će i do njih stići poruke Pule o temeljnim vrijednostima antifašizma a koje ovaj grad živi!" - rekla je Kamber.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Istre Milan Rašula spomenuo je kako će ova crna kutija biti pečat jasenovačke tragedije u kojoj su bitne jedino žrtve, a ne kolone političara. "Srpsko narodno vijeće je pružili tehničku, logističku i moralnu podršku ovome projektu te ovim putem pozivam sve građane da posjete instalaciju koja je do sada već bila postavljena na trgove u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu." - naglasio je Rašula.

Potpredsjednica Društva arhitekta Istre Helena Sterpin zahvalila se svima koji su pomogli u ostvarenju ovog projekta istaknuvši kako ovim načinom održavamo živo sjećanje na već odmakle događaje iz vremena iz kojega nije preostalo mnogo živih svjedoka. "Instalacija aktivno izaziva sva ljudska osjetila i emocionalnu reakciju koja predstavlja korak naprijed u obilježavanju ovog događaja."

Crni paviljon primjer je suvremenog pristupa kulturi sjećanja, a u fokus stavlja dramatični događaj iz povijesti - jasenovački proboj: oko 10 sati ujutro, 22. travnja 1945., nekoliko stotina golorukih logoraša je na povik Ante Bakotića, "Naprijed, drugovi!", krenulo u proboj iz jedne od logorskih zgrada prema istočnim vratima logora.