Novosti

22/06/2016

Svečano obilježen Dan antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe, 22. lipnja,  te 75.-te obljetnice početka ustanka narod Hrvatske, predstavnici Grada Pule te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule položili su vijence u znak sjećanja svim palim borcima u Antifašističkoj borbi i svim civilnim žrtvama drugog svjetskog rata. Vijence su položili na Gradskom groblju na spomeniku palim antifašističkim borcima te u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma.

Nakon polaganja vijenaca završni dio programa održao se na Trgu Portarata gdje je uz puhački orkestar Grada Pule i KUD "Matko Brajša Račan" te recitacije s antifašističkom tematikom pulskog kazališnog glumca Rade Radolovića održana središnja svečanost obilježavanja.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić ovom je prilikom u ime grada i svoje osobno čestitao svim građanima ovaj veliki praznik, istaknuvši kako su hrabri borci za slobodu stvorili temelje boljeg i pravednijeg društa te kako ih prečesto zaboravljamo. "Upitao sam se dali su ti ljudi, hrabri borci koji su ostavili svoje živote vjerovali da će se i u današnjem društvu događati pojave nalik ili jednake fašizmu, kojima nažalost ponovno svjedočimo. Oni svakako svoje živote nisu dali da bi se danas dijelili, da bi umanjivali prava nacionalnih manjina te da bi bili isključivi jedni prema drugima." - rekao je Miletić poručivši kako je Pula slobodan grad i kako nikad fašizam ovdje neće biti dobrodošao.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković koji se ovom prilikom zahvalio Gradu Puli na velikoj podršci čuvanju antifašističke baštine posebno naglasivši informativnu ploču koja je jučer postavljena u Titovom parku, a koja će građanima, ali i turistima s obzirom da je napisana na četiri jezika, približiti povijest istarskog antifašizma i njegovog nasljeđa tolerancije i suživota u kojem danas živimo.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.