Novosti

23/06/2016

Na Forumu postavljen "Paviljon sjećanja na proboj i žrtve konc. logora Jasenovac"

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 75. obljetnice početka ustanka naroda Hrvatske na pulskom je Forumu jučer u popodnevnim satima postavljena instalacija Paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac.

Paviljon je formiran od jelovih dasaka koje su dijelom paljene da bi izgledom i mirisom asocirale  na prezentirane događaje. Posjetitelji koji u njega uđu mogu osjetiti i miris zemlje, hodati po tlu koje prigušuje korake te osjetiti potpunu izolaciju na trgu koji je inače živopisan i glasan. Postavljanje Crnog paviljona iniciralo je Društvo arhitekata Istre, a ideju su podržali Grad Pule te Srpski kulturni centrar i Vijeće srpske nacionalne manjine. 

Uz autore instalacije Davida Kabalina i Saše Šimprage, u ime Grada Pule otvaranju je jučer prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, zatim predsjednik Društva arhitekata Istre Emil Jurcan te predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milan Rašula.

Crni paviljon koji će za građane biti otvoren sve do 29. lipnja, primjer je suvremenog pristupa kulturi sjećanja, a u fokus stavlja dramatični događaj iz povijesti - jasenovački proboj: oko 10 sati ujutro, 22. travnja 1945., nekoliko stotina golorukih logoraša je na povik Ante Bakotića, "Naprijed, drugovi!", krenulo u proboj iz jedne od logorskih zgrada prema istočnim vratima logora. Velika je većina logoraša ubijena na putu prema slobodi.