Novosti

23/06/2016

17. Pulski festival komorne glazbe Pulski umjetnici Puli

Udruga "Hrvatska glazbena scena mladih", osnovana je 1994. godine. Grupa glazbenih pedagoga pružila je mogućnost mladim diplomiranim glazbenicima na početku karijere da nastupe na koncertima organiziranim u različitim hrvatskim gradovima.  U Puli su se koncerti organizirali u staroj glazbenoj školi i potom u crkvi sv. Franje. Na početku, to je bio festival mladih glazbenika, no s vremenom promijenio je naziv u "Pulski umjetnici Puli".
Na festivalu može nastupiti svatko tko želi, nema posebne audicije. U koncipiranju programa, sudjeluju prof. Jakša Zlatar i prof. Vesna Ivanović Ocvirk. Najviše nastupaju pulski glazbenici jer je to prilika da se predstave svojim sugrađanima. Nakon 17 godina i stotinjak koncerata na kojima su svirali može se reći da se radi i o svojevrsnoj povijesti izvođačke umjetnosti Pule, barem što se tiče komorne glazbe.
Do danas su nastupila mnoga glazbena imena kao što su baritoni Ronald Braus i Cvetan Pelčić, sopranistice Katja Radoš-Perković i Marija Kuhar te mezzosopranistice Loredana Milokanović i Sofija Cingula. Od duhača slijede flautistice Samanta Stell, Tatjana Mesar i Anamarija Brhanić, klarinetist Robert Rosanda, kornist Denis Goldin te saksofonistica Jovana Joka. Dobar je broj i gitarista: Žarko Ignjatović, Domagoj Terzić, Petar Koroljević i Domagoj Mišković, violinisti Milan Grbić i Marija Šverko te čelist Stjepan Hauser. Premda je Pula poznata po harmonikašima do sada bilježimo nastupe samo troje: Marije Vukoja, Paola Peruška i Mije Čojbašić,  udaraljkaš Vedran Vojnić i orguljaš Eduard Kancelar, pijanisti Vesna Ivanović Ocvirk, Tatiana Šverko, Elda Krajcar Percan, Vladimir Mlinarić, Jakša Zlatar, Tihana Arvaj, Ana Ćuić, Massimiliana Brajković, Tamara Jurkić Sviben, Danijela Horvat i  Mirjana čurđev. Pozamašni broj glazbenika dokazuje da Pula ima bogat glazbeni život koji se s proširenjem Muzičke akademije i na klavirski odsjek (uz harmonikaški i pjevački) svake godine sve više povećava.
U Crkvu sv. Franje s početkom u 20 sati, dana 24. lipnja održat će se koncert Žarka Ignjatovića i Jerka Novaka, odličnog gitarskog dua, te 27. lipnja nastupit će pijanistica Tamara Jurkić Sviben, kornist Hrvoje Pintarić i mezzosopranistica Sofija Cingula.