Novosti

23/06/2016

Održan okrugli stol na temu "Iskustva zapošljavanja teže zapošljivih skupina"

U HGK Županijskoj komori Pula održan je okrugli stol "Iskustva zapošljavanja teže zapošljivih skupina" u partnerstvu projekta "Podrška u zajednici - TRIP B" i HGK - ŽK Pula. Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu Poziva "Širenje mreže usluga u zajednici - faza III" s ciljem povećanje kvalitete socijalnih usluga u zajednici.

Održan okrugli stol okupio je predstavnike javnog, civilnog i privatnog sektora, u svrhu poticanja dijaloga s poslodavcima koji su otvoreni za zapošljavanje teže zapošljivih skupina. Uvodnu riječ dala je predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je naglasila važnost primjera dobre prakse koji su doprinijeli povećanju zapošljivosti teže zapošljivih skupina. U prvom redu istaknut je primjer Zaštitne radionice Tekop Nova koja među zaposlenicima ima 60% osoba s invaliditetom, a istaknuti su i pozitivni primjeri zapošljavanja u tvrtki Transcom Worldwide d.o.o., u čemu je značajnu ulogu imala agencija za zapošljavanje Adecco d.o.o.

Između ostalih, na okruglom stolu su bili prisutni Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule, pročelnica Ureda za gospodarstvo Istarske županije Lorena Brgić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić, v.d.ravnateljica Tekop Nove Slavica Jelovac, te predstavnici javnih ustanova i udruga, Sveučilišta Jurja Dobile u Puli i privatnog sektora - brodogradilišta Tehnomont d.d., Arenaturista d.d., Duran-a d.d., obrta MIPLAST, Dioptera - otvorenog učilišta te Gradske knjižnice i čitaonice Pula.  

Zajednički je zaključak svih prisutnih kako je potrebno pružiti veću podršku poslodavcima prilikom zapošljavanja teže zapošljivih skupina. Pozitivni primjeri postoje i potrebno ih je promovirati, no u praksi se većina zapošljavanja realizira zbog proaktivnosti poslodavca. Sudionici su se složili i kako je bitno raditi na izbjegavanju dugotrajne nezaposlenosti kroz inkluzivno volontiranje te osnivanje Info centra za teže zapošljive skupine s obzirom da je kao jedan od najučestalijih problema u praksi istaknuta upravo neinformiranost i strah teže zapošljivih skupina. Jedan od zaključaka jest i kako je bitno stvoriti lokalnu mrežu poslodavaca te osnažiti suradnju između privatnog i javnog sektora s jedne strane te obrazovnog sustava s druge.

U skladu s time, ukupno 15 poslodavaca iz Istarske županije do sada je potpisalo Sporazum o suradnji kojim se obvezuju na nediskriminirajući stav prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom i ostalih ranjivih skupina, te su preuzeli na sebe obavezu da će kroz dionike projekta nalaziti potencijalne zaposlenike koji spadaju u teže zapošljivu skupinu zaposlenika.