Novosti

30/06/2016

Brojni Puljani pitali gradonačelnika o svemu što ih zanima

U velikoj dvorani Zajednice Talijana Circolo jučer je u večernjim satima pulski gradonačelnik Boris Miletić održao tradicionalnu javnu tribinu s građanima pod nazivom "Vi pitate, Boris odgovara". Dvorana je bila ispunjena do posljednjega mjesta, a na početku same tribine građani su imali prilike vidjeti kratki film koji je prikazao sve ono što je uspješno realizirano u proteklih godinu dana u Puli.

"Ovom javnom tribinom nastavljamo naš zajednički izravni dijalog te pružamo priliku da zajedno porazgovaramo, saslušamo kritike i dobre prijedloge kako bi svi zajedno mogli poboljšati svakodnevni život u našem gradu," kazao je Miletić zahvalivši brojnim građanima na dolasku. 

Građane je na početku zanimalo zašto se u centru grada ne omogući više parkirnih mjesta za same stanovnike tog područja. Miletić je pojasnio kako je Pula tritisućljetni grad čiji je centar planiran u nekom davnom vremenu kada nije bilo ni mnogo automobila niti potrebe za parkiranjem. Naglasio je međutim, da su vrata gradske uprave otvorena svima na pronalasku zajedničkog rješenja ili barem onog rješenja koje bi umanjilo mogući problem parkiranja.

Potom je iznijeto pitanje uređenja zapuštenog kupališta Stoja te je zatražen odgovor o trenutnom stanju na toj lokaciji i planovima koje Grad planira poduzeti po tom pitanju. Odgovorivši na pitanje, Miletić je kazao kako je kupalište proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom te da uvjeti Konzervatorskog odjela predviđaju cjelovitu rekonstrukciju objekta, što trenutno financijski nije izvedvio već je potrebno pronaći investitore koji bi ulagali u kupalište čime se ne bi opteretio proračun.

Na pitanje o razlozima i rješenjima pojave neugodnih mirisa u centru grada, Miletić je kazao kako se svakodnevno intenzivno radi na uklanjanju tog problema te kako se trenutno, osim tretiranja enzimima u kanalu Pragrande, postavljaju tzv. zapornici i filteri zraka. "Sve do nedavne izgradnje obalnog kolektora, fekalne vode izljevale su se direktno u naš pulski zaljev što je bilo nedopustivo. Danas je situacija u samom zaljevu znatno bolja i more je sve čišće. Konačno rješenje problema u kanalu Pragrande bit će odvajanje fekalnih voda, a to ćemo pokuštai realizirati putem EU fondova", kazao je Miletić.

Građani su gradonačelniku uputili nekoliko konkretnih prijedloga poput čišćenja kanala Tivoli, postavljanja novih dodatnih mjesta za odlaganje bicikala, postavljanja klupica za presvlačenje na kupalištu Mornar, postavljanja nadstrešnice na autobusnu stanicu na Partizanskom putu i slično. Na kraju je Miletić zahvalivši na konstruktivnim prijedlozima kazao kako će se svaki od njih pomno razmotiriti i pokušati realizirati u što je moguće kraćem roku.

Jučerašnja tribina "Vi pitate, Boris odgovara" uz službenu Facebook stranicu, e-mail, e-Konzultacije i izravne prijeme u Komunalnoj palači, predstavlja dodatni način komunikacije kojom se želi potaknuti građane da sudjeluju u konstruktivnom dijalogu i participativnom upravljanju gradom. Upravo zbog uspostavljanja ovakvih i sličnih inovativnih modela dvosmjerne komunikacije s građanima, koji su postali primjer i drugim gradovima, Grad Pula prepoznat je kao jedan od najotvorenijih i najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.