Novosti

04/07/2016

Grad Pula u procesu izrade izvještaja o održivosti

Global Compact mreža Hrvatska danas je u Zagrebu u prostorijama Končar elektroindustrije organizirala radionicu o izvještavanju po GC načelima na kojoj su svoja iskustva izvještavanja prenijele neke od članica Global Compact mreže, a među njima i Grad Pula.

Okupljene je na početku pozdravila predsjednica Upravnog odbora GC Hrvatska i direktorica Odjela marketinga i informiranja Končara Renata Godek koja je kazala kako svaka članica Global Compacta ima obavezu izvještavanja o održivosti koja u konačnici pomaže organizacijama u postavljanju ciljeva, mjerenju učinka i uvođenju promjena s ciljem povećanja održivosti poslovanja. Važnost kvalitetnog izvještavanja istaknula je i koordinatorica Global Compacta Hrvatska Nataša Novaković koja je dodala da međunarodno dogovoreni podaci i mjerila omogućavaju da informacije sadržane u izvještajima o održivosti postanu dostupne i usporedive, pružajući dionicima kvalitetne informacije za donošenje informiranih odluka.

Izvještaj o održivosti pruža podatke o utjecajima organizacije na okoliš, društvo i ekonomiju. Na taj način izvještavanje o održivosti pretvara apstraktna pitanja u razumljiva i konkretna, čime pomaže u razumijevanju i upravljanju učincima razvoja održivosti na poslovanje i strategiju organizacije. Izvještaj o održivosti kojeg će i Grad Pula uskoro realizirati, izrađuje se po G4 smjernicama koje se periodički revidiraju u cilju pružanja najboljih i aktualnih smjernica za učinkovito izvještavanje o održivosti. G4 nudi svjetski značajan okvir kao potporu standardiziranom pristupu izvještavanju, čime pridonosi razini transparentnosti i dosljednosti koja je potrebna da bi informacije bile korisne i vjerodostojne za tržište i društvo.

U ime Grada Pule radionici je prisustvovala pomoćnica pročelnika Ureda Grada Lovorka Hajdić Golja i voditelj upravljanja kvalitetom Integriranog sustava upravljanja u Gradu Puli Dražen Stepanov.

Početkom kolovoza 2014. godine kao prvi grad u Hrvatskoj, Pula je postala dio renomirane međunarodne inicijative za uvođenje društveno odgovornog poslovanja Global Compact koja danas okuplja preko 12 tisuća potpisnika iz 145 zemalja svijeta, a temelji se na deset osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije.