Novosti

04/07/2016

22. Međunarodni festival PUF

Večeras se u sklopu četvrtog dana 22. Međunarodnog kazališnog festivala PUF održavaju dvije predstave, Sol zemlje u Istarskom narodnom kazalištu s početkom u 21 sat i Društvo ubijenih umjetnika u DC Rojc (Kazalište Dr. Inat na 3. katu) s početkom u 22.15 sati.

Predstava Sol zemlje prema utjecajnom izraelskom romanu The Road to Ein Harod Amosa Kenana, predstavlja priču pobunjeničkog romanopisca koji bježi od vojnog puča u njegovoj zemlji prema zadnjem utočištu, Ein Harodu, za koje kruže glasine da je posljednji bastion otpora. Kroz oči junaka - Bunraku lutke bez lica i bez imena - publika svjedoči tragičnom ciklusu rata kroz minijaturni grad u kojem se plastični tenkovi spuštaju papirnatim ulicama usred bliskoistočnog krajolika stvorenog od petsto kilograma soli. Posebno namještena kamera približava se i prolazi kroz malene setove, u isto vrijeme prenoseći snimke na veliki filmski ekran koji visi iznad grada. Salt of the Eart kazališta PuppetCinema kao ljupki mehanički ples spaja stvaranje filma uživo s kazalištem, donosi priču o zemlji koja se nikad ne odmara od borbe, te o ljudima u vječnoj bitci za preživljavanje. Kako se predstava stvara, uništava i ponovno gradi uživo na pozornici, publika ima priliku svjedočiti potrebi za samoočuvanjem i  velikim naporima u borbi za slobodu.

Druga predstava Društvo ubijenih umjetnika započinje u 22.15 sati te će se izvesti na engleskom jeziku. Nastala je prema djelu Aleksandra Ivanoviča Vvedenskog ''Izvjesna količina razgovora'' Predstava je pokušaj stvaranja umjetničkog djela i istovremeno misija čiji je cilj upućivanje na nedovoljno poznata ili zaboravljena djela stvaralaca, kojima je umjetnost bila važnija od života.
Predstava je nastala u režiji Kazališta Daska i Nomada ljepote. Kazalište Daska, osnovano 21. ožujka 1976.g. u Sisku kao amaterska družina, vrlo brzo prerasta granice amaterizma, tvoreći sa skupinom "kazališnih istraživača" (Lero, Inat, Pinklec) jezgru hrvatskog alternativnog kazališta od početka osamdesetih, što je rezultiralo i pokretanjem zajedničkog PUF festivala u Puli.