Novosti

05/07/2016

Grad Pula ponovno među vodećima u Hrvatskoj po pitanju transparentnosti proračuna

Institut za javne financije danas je u Zagrebu predstavio službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica prema kojem je Pula ponovno dobila najvišu, odnosno odličnu ocjenu zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata. Prema provedenom istraživanju prosječna ocjena većine gradova u Hrvatskoj iznosi 3, dok je Pula ponovno iznad prosjeka s objavom svih 5 traženih dokumenata čime joj je još jednom potvrđen status jednog od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj.  

"Drago mi je što je i ove godine ovo nezavisno istraživanje potvrdilo i prepoznalo našu otvorenost i transparentnost prema našim sugrađanima. Prvenstveno nam je cilj sve podatke i informacije maksimalno približiti građanima i učiniti ih dostupnima u svakom trenutku. Dosad smo bili prvi grad u Hrvatskoj koji je 2008. krenuo s objedinjenim e-poslovanjem, a kasnije i nizom drugih suvremenih kanala komunikacije s građanima poput e-Konzultacija, e-Predmeta i slično. Ovo priznanje nam je dodatna motivacija da nastavimo raditi na dobrobit svih naših sugrađana i budemo još bolji", komentirao je rezultate pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Zbog objave traženih proračunskih dokumenata, ali i svih ostalih aktivnosti koje Grad Pula redovito provodi, poput objave posebnog vodiča Proračun u malom, web stranice www.proracun.pula.hr, projekta Participativno budžetiranje kojeg provodimo zajedno s Udrugom Zelena Istra i aplikacije e-Proračun gdje svi građani jednostavnim putem mogu doznati sve najvažnije informacije o proračunu te zbog redovitog organiziranja tribina po svim gradskim mjesnim odborima, Grad Pula je od strane Instituta za javne financije danas posebno istaknut kao grad koji može biti primjer i svim ostalim gradovima u Hrvatskoj.  

Istraživanje je obuhvatilo sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Transparentnost proračuna se ocjenjivala brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2015. do ožujka 2016. godine, pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

 "Proračunske podatke potrebno je pojednostaviti i približiti svim građanima, odnosno općoj i stručnoj javnosti kako bi građani time bili potaknuti na sudjelovanje u procesima donošenja odluka u svojim sredinama", kazao je ministar financija Zdravko Marić. Ministrica Uprave RH Dubravka Jurlina Alibegović zahvalila je Institutu za javne financije i istraživačima koji su radili na istraživanju, a nagradu je danas u ime Grada Pule preuzeo pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.


Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, a dostupna je na stranici www.ijf.hr.