Novosti

07/07/2016

Jednoglasno usvojena izvješća o poslovanju gradskih poduzeća i ustanova

S 18 glasova za, bez glasova protiv i bez suzdržanih glasova, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule usvojena su izvješća o poslovanju za 2015. godinu svih gradskih trgovačkih društava i gradskih ustanova.

U dijelu vijećničkih pitanja vijećnica Bruna Jovanovića (IDS-HNS-Zeleni) pohvalila je nedavno izgrađeno multifunkcionalno igralište na Valdebeku kao i i dječje igralište u Vitasovićevoj ulici te je upitala hoće li se nastaviti uređivati dječja igrališta i u ostalim dijelima grada. Pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Giordano Škuflić odgovorio je potvrdno ističući kako u Puli postoji 68 dječjih igrališta te je intencija u svaki od njih ugraditi gumenu podlogu kako bi podigli razinu sigurnsoti kod samih korisnika, a u pripremi je izgradnja igrališta na Vidikovcu i u Monvidalskoj ulici.

Vijećnika Luku Blagovića (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je što je Grad poduzeo po pitanju uređenja derutnih prostora u zgradi bivše Mehanike na što je pročelnik Giordano Škuflić odgovorio kako je riječ o prostoru koji je u vlasništvu države te je Grad zatražio raspolaganje tim prostorom i dan je nalog komunalnom poduzeću da prostor očisti, sanira i zatvori.

Na upit vijećnika Denisa Buršića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) o pojavi štakora u centru grada direktor Pula Herculanee Igor Stari odgovorio je kako je izvršena deratizacija te je tretirano 1.400 šahtova, u odnosu na lanjskih 800 i nema povećanog broja zahtjeva samih građana za uništavanje glodavaca.

Vijećnicu Dijanu Kukić Dasko(IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je što se radi po pitanju čišćenja ulica i prikupljanja otpada, na što je direktor Pula Heruculanee Igor Stari odgovorio kako je kućanstvima do sad podijeljeno oko 6.000 posuda za selektivno prikupljanje otpada te kako se otpad u ljetnim mjesecim odvozi 4 puta dnevno. "Pored toga svake večeri peru se ulice, a uvdeno je i 24-satno dežurstvo pometača", kazao je Stari.

Vijećnika Danijela Ferića(SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske)  zatražio je dostavu podataka o ispitivanjima javnog mijenja koje je prema njegovim tvrdnjama Grad Pula naručio i platio 350 tisuća kuna. Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić opovrgnuo je te tvrdnje ističući kako su vijećniku dostavljene tražene narudžbenice i računi. Obzirom da je Donošenje Strategije razvoja urbanog područja Pule radi potrebe izrade strateške procjene utjecaja na okoliš, skinuto s dnevnog reda jučerašnje sjednice, Ferić je postavio i pitanje hoće li pročelnik Ureda Grada odstupiti ukoliko Pula ne uspije privući 30,6 milijuna eura predviđenih ITU mehanizmom. "Ni u jednom trenutku nisam rekao da ćemo izgubiti 30,6 milijuna eura ako ne donesemo ovu strategiju", odgovorio je Matić i dodao da ukoliko Gradsko vijeće usvoji strategiju, to donosi dodatne bodove.

Jučer je jednoglasno usvojena i nova Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama koja je sada usklađena s pozitivnim zakonskim propisima i direktivama Europske unije. Novina u odnosu na dosadašnju odluku je mogućnost uvođenja kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza, a izmjenjene su i novčane kazne za nepoštivanje odredbi odluke u visini od 600,00 do 1.000,00 kuna. Podsjećamo,  s ciljem razvijanja i podizanja razine svijesti vlasnika kućnih ljubimaca, posebice vlasnika pasa, Grad Pula pokrenuo je kampanju pod nazivom Pula Pet Plus koja je koncipirana kao slijed određenih aktivnosti od kojih je prva bila provedba e-konzultacija s građanima od koji su prikupljene relevantne informacije o ovoj važnoj temi.

Ostale odluke i dokumente s jučerašnje sjednice možete pronaći ovdje.