Novosti

15/07/2016

Dodijeljene nagrade filmske struke

Za vrijeme 63. Pulskog filmskog festivala dodijeljene su tri nagrade filmske struke, nagrada Fabijan Šovagović, Nikola Tanhofer i Vedran Šamanović. Tako je nagrada Fabijan Šovagović, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih redatelja za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji pripala glumici Veri Zima.

Nagrada Nikola Tanhofer dodjeljuje se za najznačajnija postignuća na području filmske slike u kategorijama za cjelovečernje djelo, kratkometražne forme i televizijsku seriju za godinu unatrag. Dobitnik nagrade za dugometražni film je Branko Linta, direktor fotografije za film "Kosac", dok je dobitnica nagrade za kratkometražni film Eva Kraljević, direktorica fotografije i redateljica filma "Lijepo mi je s tobom, znaš", a za TV seriju "Crno-bijeli svijet"  dobitnik je direktor fotografije Mario Sablić. Nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga filmskih snimatelja.

Pero Kvesić, autor dokumentarnog filma "Dum spiro spero" dobitnik je godišnje nagrade Vedran Šamanović   koja se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga filmskihsnimatelja i Hrvatski filmski savez.