Novosti

17/07/2016

U Medulinu otvoren obnovljeni "Malin na vitar"

Jučer je uz prigodan program na rivi svečano otvoren obnovljeni stari medulinski mlin na vjetar, simbol Medulina star 138 godina. Među brojnim uzvanicima, uz domaćina načelnika Općine Medulin Gorana Buića, našli su se ministar turizma Anton Kliman, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te bivši ministar turizma Darko Lorencin.

Nakon prigodnih govora, načelnik Buić zajedno s ministrom turizma Klimanom svečano su pustili u rad obnovljeni mlin riječima: "Naš Malin na vitar jopet je kaj mladić i neka se njigova jadra vrtidu još sto lit!".

"Projekt je to koji povezuje ljude, kao što je to činio u prošlosti kada su se ovdje okupljali i mljeli žito ljudi iz cijele južne Istre" kazao je Buić nadodavši kako je za njegovu obnovu izdvojeno oko dva milijuna kuna.

U čast ponovnog pokretanja medulinskog mlina izašla je iz tiska publikacija koja objedinjuje postojeća znanja o mlinovima braće Pošić te spoznaje o uljarama i mlinovima na području Medulinskog zaljeva i današnje općine Medulin. Ova svečanost je imala i simboličnu, humanitarnu notu. Naime, bila je posvećena i prikupljanju  donacija i dobrovoljnih priloga za pomoć obnovi vukovarskog vodotornja, simbola Grada Vukovara.

U bogatom kulturnom programu nastupili su mališani Dječjeg vrtića Medulin uz Serđa Valića, članovi  Studija Pirueta Medulin te folklorna skupina DKUS Mendula, dok je u nastavku večeri publiku zabavljao pulski kantautor Bruno