Novosti

29/07/2016

Djelatnici Grada Pule u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Grad Pula kao do sad jedini međunarodno priznati društveno odgovoran grad, po prvi se put priključio akciji darivanja krvi koju je danas u Komunalnoj palači organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa.

Naime, zbog povećane potrošnje, a posljedično i potrebe za krvlju i krvnim pripravcima u ljetnim mjesecima, djelatnici Grada Pule darivanjem krvi priključili su se ovoj hvalevrijednoj akciji i plemenitom gestom doprinijeli spašavanju ljudskih života.

Među prvima krv je donirala zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci koja je istaknula kako je cilj akcije bila senzibilizacija javnosti o potrebi i važnosti doniranja, posebice u ovim ljetnim mjesecima. "Ovime smo željeli dati svoj mali doprinos akciji jer Grad Pula nije samo deklarativno priznat kao društveno odgovoran grad, već to svakodnevno dokazujemo nizom akcija poput ove. Akciji darivanja krvi danas se odazvalo dvadesetak djelatnika Grada Pule što je oko 10 posto ukupnog broja zaposlenih u gradskoj upravi, ali je broj darivatelja znatno veći budući da mnogi zaposlenici Grada redovno daruju krv tijekom godine te danas nisu mogli biti sa nama," kazala je Puh Belci. Naime, u Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca, dok žene smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Krv su osim djelatnika Grada Pule donirali i djelatnici gradskih poduzeća te su ovom prilikom darivatelji pozvali i ostale građane koji to mogu da daju krv i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa zahvalila je svima na odazivu i poručila kako Društvo u suradnji s riječkim transfuziolozima u kolovozu organizira darivanje krvi dvaput tjedno. "Uz uobičajeno četvrtkom, darivatelji će na Odjelu transfuziologije moći darivati krv i srijedom od 9 do 17 sati, s pauzom od 15 do 15,30", kazala je Jasna Vekić.