Novosti

02/08/2016

Najava otvorenja izložbe "Fragile" Vjerana Hrpke

U petak, 5. kolovoza 2016. godine u Galeriji Makina održati će se otvorenje fotografske izložbe "Fragile" Vjerana Hrpke.

Rad "Fragile", kroz medij fotografije pokušava odgovoriti na pitanje " Jeli moguće  da se na ovoj geografskoj širini i dužini dogodi jedna generacija koja neće doživiti ratno iskustvo? " Povijesno gledano , takova je mogućnost vrlo mala,  gotovo neznatna.Stavimo li na stranu sve političke, geostrateške i ekonomske mehanizme koji čine izvanjsku pokretačku silu za razvoj konfliktne situacije, ostaje nam pogled "unutra"  i pitanje što nas sprječava da stvorimo jasan stav koji će onemogućiti razvoj destruktivnog gomilanja kritične mase koja vodi do opetovanih procesa nabijenih barutom. Taj zrcalni pogled u nutrinu svakog pojedinca ključni je momenat u očuvanju ovog "krhkog" stanja mira. Obračun sa ostavštinama nekih prošlih sukoba u intimnoj dubini samosvijesti, polazišna je točka za korjenitu promjenu pojedinca, a s tim i društva u cjelini.

Vjeran Hrpka rođen je 1972.g u Osijeku. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje stekao zvanje akademski snimatelj.Filmsku fotografiju potpisuje na više od 20 filmskih naslova a filmovi koje je snimio bili su prikazani na filmskim festivalima u: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Njemačkoj, Finskoj, Rusiji, Izraelu, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, USA, Egiptu, Španjolskoj i Turskoj.U svom radu fokusira se na komparaciju kulturno povijesnih razlika istoka i zapada te 2001.g počinje dugogodišnje proučavanje i propitivanje problematike međusobnih korelacija Europe, Azije i Afrike. U tu svrhu kao snimatelj i fotograf radio je u više od 50 zemalja širom svijeta, kako u samostalnoj produkciji tako i kao direktor fotografije u širem međunarodnom timu.