Novosti

09/08/2016

Gradsko vijeće Grada Pule: Jednoglasno usvojena Odluka o uređenju prometa

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule jednoglasno je usvojena Odluka o uređenju prometa na području Pule kao i Odluka o lokacijama, organizaciji, naplati i kontroli parkiranja na javnim gradskim parkiralištima. Također, usvojena je i Odluka o vremenskom ograničenju, vremenu naplate i visini naknade za korištenje usluge parkiranja na javnim parkiralištima te Odluka o određivanju ovlaštenika i cijeni poslova premještanja i čuvanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila.

Vijećnici su usvojili i izmjenu Odluke o gradskim porezima koja je sada usklađena s odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i naputkom Ministarstva uprave od 18. srpnja ove godine.

Donesena i Odluka o isknjiženju nefinancijske imovine - vrijednosti investicije u izgradnju Doma za odrasle osobe Vila Maria iz poslovnih knjiga Grada Pule. Naime, Grad Pula, temeljem Sporazuma sklopljenog 2003. godine s s Ministarstvom rada i socijalne skrbi i Istarskom županijom, u Dom za odrasle osobe Vila Maria u Puli obavio je ulaganja u građevinske radove i opremu u ukupnoj vrijednosti od 11,7 milijuna kuna koji je evidentiran u poslovnim knjigama Grada Pule kao kapitalno ulaganje u navedeni objekt. Obzirom da je predmetna investicija dovršena, provest će se usklađivanje knjigovodstvene vrijednosti ulaganja te će njihova vrijednost biti prenesena u poslovne knjige vlasnika i korisnika građevine.

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice vijećnik Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) zatražio je od gradonačelnika Borisa Miletića da se javno ogradi od kako je kazao, govora mržnje, isključivosti i segregacije na Gradskom vijeću. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je Pula nadaleko poznata po svojoj otvorenosti i toleranciji te kako njeguje multikulturalnost i antifašističke vrijednosti. "Mogu razumijeti stav opozicije da napada izvršnu vlast i to je u slučaju Vaše stranke dugi niz godina, a duboko sam uvjeren da će tako biti i ubuduće. Vaša stranka je u ovom Gradskom vijeću u opoziciji upravo iz razloga što način na koji govorite i neistine koje govorite ne nailaze na plodno tlo kod samih birača", odgovorio je Miletić.

Na upit Gordane Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) o budućnosti Galebovih stijena, pulski je gradonačelnik odgovorio kako je Grad željeći udovoljiti željama građana, pokrenuo određene postupke s ciljem zaštite tog područja te kako se ove godine zasigurno na tom području neće ništa realizirati.

Vijećnik Ivan Lasić (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upitao je gradonačelnika hoće li se i kada izgraditi dječji vrtić na području Sisplaca. Miletić je odgovorio kako je ponosan na sve ono što je po pitanju predškolskog odgoja u posljednjih nekoliko godina napravljeno, od izgradnje dvaju novih vrtića, do objedinjenih i pojednostavljenih upisa djece. "Svake godine izdvajamo značajna sredstva za podizanje predškolskog standarda, a samo u ovim ljetnim mjesecima osigurali smo preko 750 tisuća kuna za radove u vrtićima kako bi naša djeca spremno dočekala pedagošku godinu. Potrebno je biti objektivan i sagledati realne mogućnosti i prioritete", kazao je Miletić.

Na pitanje vijećnice Jasmine Simović Medica (IDS-HNS-Zeleni) koriste li vozači novi veliki parking na Mandraču kojega je Pulaparking uredio i dobio na korištenje, direktor Branislav Bojanić istaknuo je kako su za nedavnih prometnih gužvi u prometu, određena parkirališta bila gotovo prazna. "Dok grad vrvi automobilima, novouređeno parkiralište na Mandraču, kao i ona kod Rojca, Mljekare, Jaht servisa i nove bolnice zjape prazna. Nije problem u nedostatku parkirnih mjesta već u kulturi parkiranja koja u Puli očito nedostaje, a cijene parkiranja u Puli među najjeftinijima su na Jadranu", poručio je Bojanić.

Jadranka Černjul (IDS-HNS-Zeleni) izjavila je kako u posljednje vrijeme nema više neugodnih mirisa u centru grada te je upitala jesu li razlog tome brojne aktivnosti i mjere koje je Pragrande poduzeo. Pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Giordano Škuflić naveo je kako je Pragrande d.o.o. postavio filtere za zrak na pet gradskih lokacija, konstantno tretira područje enzimima te su postavljene zapornice u samom kanalu Pragrande. "Sve to utjecalo je na smanjenje nastanka neugodnih mirisa. U dijelu rive mirisi koji se ponekad eventualno osjete posljedica su čišćenja ribarskih mreža, a ne kanalizacije i ukoliko se ti mirisi nastalih od čišćenja mreža budu intenzivirali, Grad će poduzeti nužne korake da se takve pojave sprječe," zaključio je Škuflić.

Točke s dnevnog reda jučerašnje sjednice možete pogledati ovdje.