Novosti

16/08/2016

Otvoreni 8. Dani srpske kulture u Istri

Večeras su u Domu hrvatskih branitelja u Puli svečano otvoreni 8. Dani srpske kulture u Istri.

Okupljenim visokim uzvanicima i gostima ove kulturne manifestacije u ime Grada Pule obratio se zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin. "Izrazito mi je drago što Vam ove godine imam priliku zaželjeti ugodan boravak u našem gradu. Mi smo otvorena regija i otvoreni grad koji je otvoren prema svim ljudima dobre volje neovisno o njihovoj nacionalnosti i vjeroispovijesti. Temelji suživota koje smo započeli još prije 25 godina donijeli su rezultat u tome što danas u Puli svatko ima nesmetanu slobodu izražavati svoju nacionalnu pripadnost, kulturu i običaje." - rekao je Radin.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić također je zaželio dobrodošlicu gostima iz Srbije, posebice grada Leskovca. "Promocija srpske kulture u Istri i Hrvatskoj sjajna je prilika za promociju svih koji žele prijateljstvo i mir." - naglasio je Jakovčić.
Okupljenima su se obratili i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko koja je čestitala svim organizatorima na uspješnoj organizaciji kulturnog događaja, te veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić koja se zahvalila na ugodnom gostoprimistvu u Istri koja predstavlja savršen primjer suživota i tolerancije.

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca Sanja Conić, grada koji je u posebnom fokusu ovogodišnje manifestacije, ukratko je predstavila značajke ovog grada u južnoj Srbiji istaknuvši kako je posebno poznat po specijalitetima roštilj mesa i ajvaru. Također je poželjela mir i što bolje međusobne odnose između Hrvatske i Srbije u budućnosti.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja idealnu formu kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dviju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne odnose.

U sklopu manifestacije na Forumu su u 21 sati nastupili KUD Leskovac, trubački orkestar iz Bojnika, KUD Hisarlije Leskovac i frulaš Dimitrije Nikolov.