Novosti

17/08/2016

Delegacija Leskovca u posjeti Puli

Danas je u prostorijama Komunalne palače u Puli održan prijem delegacije Grada Leskovca povodom 8. Dana srpske kulture u Istri.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić pozdravio je goste iz Leskovca te istaknuo kako Pula vrijedno čuva temeljne civilizacijske vrijednosti suživota i tolerancije te kako je po tome postala  uzor mnogim drugim gradovima i regijama. Također, je ukratko pojasnio bogatu povijest Pule, njen veliki turistički potencijal u nekadašnjim vojnim objektima i mnogobrojne posebitosti Istre. "S radošću mogu spomenuti da smo ove godine proglašeni za najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a uz to smo svjedoci nastavka sjajnih rezultata istarskog vina koje je sve prepoznatljivije na tržištu." - rekao je Miletić.

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca i direktorica leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić srdačno se zahvalila na ukazanom gostoprimstvu te je istaknula kako je delegacija prošla put od tisuću kilometara, no i to je malo s obzirom na poruku zajedništva i prijateljstva koja je pružena.U prijateljskom razgovoru otkrila je i male tajne pravljenja poznatog leskovačkog roštilja i ajvara, koji predstavljaju dva velika brenda ovog petog po veličini grada u Srbiji te je pritom pozvala gradonačelnika i sve stanovnike Pule na posjetu poznatoj leskovačkoj Roštiljadi koja se tradicionalno organizira krajem kolovoza.

Obzirom na pulsku uspješnu realizaciju projekta koji je srušio Guinnessov rekord u najvećoj ljudskoj svjetlosnoj instalaciji, direktorica Turističke Zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj i savjetnik za kulturu Grada Leskovca Peđa Stanisavljević izmijenili su iskustvau načinu prijave za Guinnessov rekord jer su Leskovčani ozbiljni u namjeri da sruše svjetski rekord u najvećoj pljeskavici. "Osim po roštilj-mesu naš je kraj poznat i po nadimku Mali Manchester kojega je stekao zbog velike proizvodnje tekstila i razvijenom industrijom u bivšoj državi." - istaknuo je Milisavljević.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja projekt  kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dviju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne odnose.