Novosti

22/08/2016

Volontiranje kao poveznica Grada i projekta "Život pun mogućnosti"

Završnu konferenciju projekta "Život pun mogućnosti" koja će se održati 26. kolovoza s početkom u 10.00 sati u prostorima dnevnog boravka Centra gradskih udruga Rojc u Puli na današnjoj konferenciji za medije najavili su zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, voditelj projekta Ozren Catela i suradnica na projektu Jovana Prusac-Fabris iz Udruge Art studio.

Podršku projektu u ime Pule, Grada domaćina ove konferencije izrazila je zamjenica gradonačelnika koja je istaknulakako se Grad zalaže za iste vrijednosti koje se kroz projekt promiču. "Jedna od glavnih poveznica odnosi se na volontiranje, koje grad, kao društveno odgovorna uprava intenzivno zagovara" naglasila je Puh Belci nadodavši kako je na tragu tome nedavno potpisana Povelja o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem čime se Grad i službeno opredijelio   poticati i vrednovati volontiranje. Ljepota ovakvog projekta manifestira se kroz višestruku korist, prvenstveno jer se javni, privatni i civilni sektor umrežuju, a isto tako otvaraju se brojne mogućnosti koje se u budućnosti mogu putem nekog novog projekta realizirati, naglasila je Puh Belci. "Potrebno je da svi zajedno nastavimo raditi za dobrobit naše lokalne zajednice te aktivno poticati sugrađane na volontiranje kako bi stvorili još kvalitetniju društveno odgovornu sredinu" zaključila je zamjenica gradonačelnika.

 "Kroz godinu dana, otkako projekt traje, provedeno je niz aktivnosti kojima je zajednički cilj bio unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju u zajednici" kazao je Catela. Do sada o programu volontiranja osoba s intelektualnim teškoćama informirano je 100-tinjak neprofitnih organizacija, od kojih se 29 uključilo i primilo osobe s invaliditetom. "Na ovaj način uključeno je 40 volontera s invaliditetom koji sada ravnopravno sudjeluju u društvu i pridonose svojoj zajednici" konstatirao je voditelj projekta nadodavši kako za osobe s invaliditetom upravo volontiranje može biti stepenica ka stalnom zaposlenju.

"Ovaj projekt svojim službenim završetkom ne staje, već ima svoju održivost jer veliki broj volontera s invaliditetom od jeseni nastavlja sa svojim aktivnostima u udrugama, školama i ostalim organizacijama" naglasila je Prusac-Fabris. Cilj je kod osoba s intelektualnim teškoćama razviti radne navike i socijalizirati ih u radnoj sredini te da ovim putem steknu neka nova znanja i vještine koja će im pomoć da se bolje snađu na tržište rada, dodaje Prusac-Fabris.

Naime, do sada je kroz projekt pokrenut Centar za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama, razvijena podrška u aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu, upoznata javnost s projektom i diseminirana dobra praksa projekta. Također, u šest sredina na području županije formirane su službe podrške s ciljem povezivanja organizatora volontiranja s osobama s intelektualnim teškoćama zainteresiranim za volontiranje. U sklopu projekta održana su dva festivala na kojima je sudjelovalo veliki broj predstavnika javnog i civilnog sektora, građana i osoba s invaliditetom. U Puli i Labinu odvijali su se dnevni programi poput program organske poljoprivredne proizvodnje i program umjetničko-obrtničkih aktivnosti. Tijekom kolovoza u Pazinu, Buzetu i Umagu prezentirano je 14 volonterskih priča osoba s invaliditetom s cijelog područja Istarske županije, a ova prezentacija održat će se i u Puli, na Narodnom trgu 23. kolovoza  s početkom u 9.00 sati.

Projekt "Život pun mogućnosti" provodi Centar za inkluziju i podršku u zajednici kao prijavitelj, te partneri Grad Labin, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije i Udruga za promicanje stvaralaštva Artstudio, odnosno kao pridruženi partneri Istarska županija, Centar za socijalnu skrb Labin, Centar za socijalnu skrb Pula i Volonterski centar Istra. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013"³, prioritetne osi 2 - Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju, a u okviru Poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3"³.