Novosti

31/08/2016

Outlook Festival u Arenu po prvi put dovodi Damiana Marleyja

Još nas samo nekoliko sati dijeli od Outlook Festivala, jednog od vodećih svjetskih svetkovina bass glazbe i soundsystem kulture. Tradicionalno službeni početak fešte jest koncert otvorenja u prekrasnom pulskom Amfiteatru u srijedu 31. kolovoza kada će jedna od najljepših ljetnih pozornica uz vrhunsku glazbenu produkciju ugostiti Damiana "˜Jr. Gong"™ Marleyja, sina legendarnog Boba Marleyja. Na pozornici će mu se priključiti Iration Steppas, jedan od vodećih dub sound systema u svijetu, ASM (A State of Mind) i Slum Village uz čiji rad se veže zajednički nazivnik hip-hop, te Eliphino koji će cijeli set posvetiti upravo tom žanru.
Nakon rasprodanog najavnog koncerta Dimensions Festivala s Massive Attackom u ulozi glavnih zvijezda čiji je nastup u mnogim medijima proglašen najboljim ovog ljeta, večer otvorenja Outlooka također donosi sjajnu postavu izvođača. Festivalski organizatori dižu ljestvicu izvrsnosti, a koncerti otvorenja se nameću kao samostalni događaji koji u ovaj jedinstveni amfiteatar privlače publiku iz svih dijelova svijeta.

Premijerni dolazak Damiana Marleya u dvije tisuće godina staru pulsku Arenu obilježit će početak Outlooka, jednog od vodećih svjetskih festivala bass glazbe i soundsystem kulture, koji se od 31. kolovoza do 4. rujna već deveto ljeto vraća na prekrasnu hrvatsku obalu i tvrđavu Punta Christo.
Najmlađi sin glazbene legende Boba Marleya vrlo je uspješan reggae i dancehall glazbenik koji nastupa još od svoje 13 godine. Samoproglašeni "Duhovni Revolucionar", Damian je tijekom svoje karijere marljivo gradio vlastitu nišu u povijesti glazbe te dao novu perspektivu na Marleyevu ostavštinu za 21. stoljeće. Poznat je po svojim samostalnim izdanjima, ali i suradnjama s drugim glazbenicima poput Nasa, Bobby Browna, Cypress Hilla i Skrillexa. Damian je bio član supergrupe SuperHeavy s Mickom Jaggerom, Joss Stone i Daveom Stewartom iz Eurythmicsa. Dobitnik Grammyja za reggae i alternativnu glazbu, s albumima koji su redovito na listama najboljih hip-hop, rap i reggae radova, Damian Marley sa svojim izdanjima, a posebno s kultnim Welcome to Jamrock i Distant Relatives, zaziva duhovnu promjenu dok pokušava promijeniti svijet nabolje.

Damian "˜Jr. Gong"™ Marley u Pulu dolazi s bendom. Uz ukupno deset glazbenika na antičkoj pozornici opremljenoj sjajnim vizualima i vrhunskom produkcijom, amfiteatar će biti poligon na kojem će Marley pokazati jedinstveni dar za kombiniranje dancehall, reggae i hip-hop glazbe. Prije njega, Outlook je ugostio još jednu pripadnicu klana Marley - Lauryn Hill - majku petero djece Rohana Marleya, Damianovog brata.
Na pozornici će se Damianu pridružiti niz posebnih gostiju. Jedan od vodećih dub sound systema u svijetu, Iration Steppas, postali su međunarodno priznati po posebnoj atmosferi i stilu koje njeguju na nastupima. Dolazeći sa samog vrha dub svijeta, Irationova glazbena inspiracija seže u 70-te i 80-te kada su dub svijetom vladali najpoznatiji svjetski soundsystemi. Iznimno popularni među domaćom publikom, Iration Steppas su nastupali i na Seasplash Festivalu 2010. godine, te su u zagrebačkom klubu Sirup ove godine nastupili na Outlookovoj promo-zabavi.