Novosti

02/09/2016

Gerontološki centar povećao mogućnost zapošljavanja nezaposlenima koji skrbe o starijem članu obitelji

Danas je u prostorijama Komunalne palače u Puli održana završna konferencija projekta "Gerontološki centar Vila Trapp Pula" čiji je nositelj Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. Projekt se provodio u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013", a u okviru poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- faza III".

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci zahvalila se svim uključenima u ovaj značajan projekt koji za cilj ima pružiti sveobuhvatnu podršku starijim i nemoćnim osobama te povećati mogućnost zapošljavanja nezaposlenim članovima obitelji koji o njima skrbe.. "S obzirom da je od 1991. znatno povećan udio starijeg stanovništva u našem gradu s 9% na gotovo 16% sve je važnije pronaći nova rješenja kroz koja možemo povećati aktivnost na terenu kako bi poboljšali uvjete svakodnevnog života starijih i nemoćnih osoba." - rekla je Puh Belci

Ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, ujedno i voditeljica projekta Vesna Grubišić-Juhas pojasnila je sve faze vrijednog projekta kojemu je Grad Pula bio glavni partner koji je za potrebe projekte donirao prostor bez naknade na 10 godina. "Gerontološki centar je otvoren u rujnu prošle godine. Tijekom trajanja projekta educirano je za njegovatelje 10 nezaposlenih osoba koje skrbe o starijem članu obitelji, od čega je 6 zaposleno na projektu u usluzi dnevnog boravka i pomoći i njege u kući. Također je 20 nezaposlenih osoba koje skrbe o starijem članu obitelji uključeno u Klub podrške za zapošljavanje. Paralelno se pružala usluga dnevnog boravka za 10 starijih osoba i usluga pomoći u kući za 20 starijih osoba. "- rekla je Grubišić-Juhas.

Socijalna radnica Doris Ivanković okupljenima je predstavila Vodič za starije građane Grada Pule kojega će umirovljenici moći besplatno preuzeti.

Zorica Drandić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske - podružnica Pula istaknula je kako joj je izrazito drago da su sudjelovali kao partner na projektu. Također je kazala kako je jedan od osnovnih ciljeva sindikata osigurati zaštitu prava umirovljenika i pomoći u rješavanju njihovih problema. "Na ovom smo projektu angažirali 4 volonterke koje su nakon prethodno provedenog tečaja odradile 320 radnih sati volontiranja" - rekla je Zorica Drandić.

Svakako je jedan od najvećih uspjeha ovog projekta podatak da se starijim osobama u zajednici počela pružati usluga dnevnog boravka, pomoći u kući, i savjetovališta, te da se povećala zapošljivost nezaposlenih članova obitelji koji skrbe o starijem članu zahvaljujući edukacijama koje su pružene tijekom ovog projekta.