Novosti

05/09/2016

Projektom Gerontološkog centra do sveobuhvatne podrške osoba treće životne dobi

Kroz projekt Gerontološki centar Vila Trapp Pula uspješno su realizirana dva glavna cilja, povećana je zapošljivost članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu te je otvaranjem Dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe proširena mreža socijalnih usluga u zajednici rečeno je danas na završnom predstavljaju rezultata projekta održanom uprostorimaZajedniceTalijanauPuli.

"Drago mi je što danas imamo priliku prezentirati sve one aktivnosti i zacrtane ciljeve koje smo kroz 14 mjeseci putem ovog projekta i ostvarili" ponosno je kazala zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te se ovom prigodom zahvalila svima koji su sudjelovali u ovom projektu te na taj način doprinijeli boljitku osoba treće životne dobi u zajednici. "Briga o starijim osobama  je briga koja nosi društvenu odgovornost svih kreatora te samo zajedničkim snagama možemo biti još proaktivniji pri pružanju sveobuhvatne podrške starijim i nemoćnim osobama" navela je Puh Belci.

"Za vrijeme trajanja projekta educiranoje10 nezaposlenihosobapo programu za njegovatelja, odčegajenjih 6 zaposlenousklopuprojekta. U dnevni boravak primljeno je 10 starijihosoba, dok je uslugupomoćiukućiprimalo20 starijihosoba" kazala je ravnateljicaDomazastarijeosobeAlfredoŠtiglić Pula, ujednoivoditeljicaprojektaVesnaGrubišić-Juhas. Ujedno navela je da je u sklopu Gerontološkog centra bilo organizirano niz aktivnosti poput savjetovališta kroz koje je prošlo 95 starijih osoba, radilo se na umrežavanju dionika koji pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama u gradu Puli. "U konačnici, kao rezultat tog umrežavanja nastao je besplatan Vodič za starije građane koji sadrži podatke interesantne osobama treće životne" zaključila je Juhas.  

Podrobnije o rezultatima kao i o održivosti samog projekta, uz ravnateljicu DomazastarijeosobeAlfredoŠtiglić, govorile su i socijalnaradnicaDorisIvanković, voditeljica kluba podrške za zapošljavanje Lana Načinović, koordinatorica projekta Vesna Atanasoska te Tanja Lorencin ispred pulskog Zavoda za zapošljavanje i Zorica Drandić ispred SindikataumirovljenikaHrvatske, podružnicePula. Finalno, svoje zaključke iznijela je pročelnica županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić.

Naime, projekt čiji je nositelj bio Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula provodio se u partnerstvu s Gradom Pula i Sindikatom umirovljenika Hrvatske i to u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013", a u okviru poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- faza III". Ukupna vrijednost projekta je 1.414.728,61 kn, a bespovratna sredstva iznose 1.311.964,66 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.