Novosti

07/09/2016

119. brigada HV-a slavi svoju 25. obljetnicu

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić primili su danas u sjedištu Istarske županije u Puli pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske koji danas slave 25. obljetnicu njezinog osnutka. Župan i gradonačelnik čestitali su 119. brigadi obljetnicu te izrazili zahvalnost za sve što su činili u ratnim i mirnodopskim godinama.

Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako je Istra dala proporcionalno najveći broj branitelja. "Iz naše je županije na bojištima širom Hrvatske  sudjelovalo oko 15 tisuća branitelja, a samo iz Pule više od šest tisuća. Svi oni zauzimaju časno mjesto u novijoj istarskoj povijesti", kazao je Miletić.

"Pokazali ste hrabrost, odgovornost i samosvijest te ste zbog toga bili i ostali naš ponos", naglasio je župan Flego podsjetivši kako je ove godine 119. i 154. brigadi HV, dodijeljeno najveće županijsko priznanje - Grb Istarske županije.

Župan Flego je dodao i kako nikada neće biti zaboravljena sedmorica branitelja koji su dali najvrednije što su imali - svoje živote. "Živi sjećanje na Tomislava Brstila, Dušana Bulešića, Marijana Vinkovića, Damira Meaškog, Nenada Kalčića, Bajra Draginovića i Slavka Cindrića iz 119. brigade", poručio je župan Flego.

Nakon zahvala na čestitkama i podršci, zapovjednici Marijan Mužinić i Marko Ukušić prisjetili su se ratnog puta 119. brigade, osnovane na današnji dan, 7. rujna 1991. godine.

Nakon prijema, predstavnici Grada Pule, Istarske županije i udruga proizišlih iz Domovinskog rata položili su vijence na Centralnom križu na Gradskom groblju te na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa. Tom se prigodom predsjednik Kluba 119. Brigade HV-a Roberto Fabris prisjetio ratnog puta 119. Brigade. "Brigada je imala tri cilja - očuvanje mira na području Istarske i Primorsko-goranske županije, tijekom rata osiguranje crte razdvajanja te oslobađanje okupiranog područja Republike Hrvatske" kazao je Fabris koji je potom sve prisutne pozvao da minutom šutnje odaju počast sedmorici pripadnika 119. brigade koji su na tom putu izgubili svoje živote.