Novosti

08/09/2016

Grad Pula sustavno radi na povećanju kvalitete prehrane u svojim ustanovama

Danas je u osnovnoj školi Šijana održan četvrti po redu susret promocije pravilne prehrane za sve osnovne škole grada Pule na kojemu su u ime Grada prisustvovali zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Percan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović te u ime osnovne škole Šijana ravnateljica Alma Tomljanović.

"Grad ovu pozitivnu priču svake godine nadograđuje, a tome u prilog ide i činjenica da smo samo ove godine u opremanje školskih kuhinja po HASAP standardima u OŠ Centar i Kaštanjer uložili preko 1,6 milijuna kuna" istaknula je Puh Belci te nadodala da pred Gradom sad predstoji jedan novi izazov koji se odnosi na širenje mreže pravilne prehrane na srednje škole. Tim povodom danas su u pripremi zdravih školskih obroka sudjelovali i učenici dviju pulskih srednjih škola - Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Strukovne škole Pula zajedno sa svojim nastavnicima. "Cilj je bio uključiti mlade buduće kuhare i educirati ih o projektu pravilne prehrane u školama", kazala Puh Belci konstatirajući pritom kako je lijepo vidjeti da mladi kuhaju za mlade.

O počecima projekta, koji za cilj ima stvaranje pravilnih prehrambenih navika kod djece, govorio je ravnatelj Zavoda  za javno zdravstvo Istarske županije. "Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo preko 10 godina surađuju na ovom projektu koji je kao primjer dobre prakse prepoznat od strane drugih gradova koji su kako bi povećali kvalitetu prehrane isti primijenili i u svojim ustanovama", istaknuo je Aleksandar Stojanović.

Alma Tomljanović kazala je kako joj je izuzetno drago što je škola Šijana domaćin ovog hvalevrijednog projekta kojim je napravljen veliki iskorak u kvaliteti školskih marendi. Ujedno zahvalila se svima koji su sudjelovali na projektu, kao i kuharima na iznimnom trudu uloženome u pripremu zdravih obroka. "Danas je razina pripreme školskih obroka na zavidnoj razini te možemo poslužiti kao primjer kao bi se trebala promocija pravilne prehrane raditi", zaključno je kazala Tomljanović.