Novosti

13/09/2016

Kreću upisi u cjelogodišnje radionice Centra za tehničke aktivnosti "Veruda"

U Centru za tehničke aktivnosti "Veruda" započeli su upisi u cjelogodišnje tehničke radionice, namijenjene učenicima od 1. do 8. razreda osnovnih škola. Tako će biti za učenike od 1. do 4. razreda organizirane radionice Maketarstva "Za početnike" te Eko - Lego konstruktorstva, a dok će za učenike od 4. do 8. Razreda biti organizirana "Mala škola čiste energije". Učenici viših razreda, od 5. do 8., moći će se upisati u radionicu Robotike i elektronike te Brodomodelarstva.

Radionice su prilagođene uzrastu djece i njihovim interesima, a vodit će ih iskusni mentori i profesori koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture. Početak rada radionica planira se za 3. listopada, a održavat će se jednom tjedno po dva školska sata u popodnevnim terminima.

Opis programa radionica:

Maketarstvo za početnike ima za cilj poticanje polaznika na kreativnost, stvaralaštvo, logičko razmišljanje, te razvoj fine motorike. Učenici će izrađivati tehničke tvorevine od šperploče i sličnih materijala koje će po završetku radionice i dobiti. Ovisno o izboru, učenici će izrađivali kutiju za mobilni uređaj, kocku - kutiju - držač za olovke, stalak za sliku, kutiju za nakit i naočale, drveni auto, kamion ili čamac.

Eko - Lego konstruktorstvo bavi se gradnjom tehničkih tvorevina od metalnih Lego elemenata. Učenici spajanjem različitih elemenata, vijaka i matica, čitajući nacrte sastavljaju modele radnih strojeva, aviona i dizalica na koje se montiraju elementi za daljinsko upravljanje, a pogone se energijom iz obnovljivih izvora.

Na "Maloj školi čiste energije" učenici kroz multimedijalne sadržaje i zanimljive prezentacije ulaze u svijet primjene obnovljivih izvora energije. Na vrlo praktičan način uče specifičnosti obnovljivih izvora energije te načine korištenja sunca, vjetra, plime, oseke, valova i biogoriva.

Na robotici i elektronici učenici će naučiti kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći microcontroller, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot i Lego elemente upoznaju se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem te izradom i primjenom programa. Planom je predviđeno da polaznici ove godine izgrade štedljivi robot, a polaznici "Male škole čiste energije" upravljačku elektroniku i pogonsku (solarnu) energiju za pokretanje robota.

R/U brodomodelarstvo vrlo kreativna radionica, spoj tehnike i sporta koja omogućuje djeci da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brodomodel. Nakon kratkog teorijskog dijela o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest, polaznike očekuje praktični rad: upoznaju se s dijelovima od kojih je sastavljen brodomodel kakve će i sami prema nacrtima izraditi.

Za sve dodatne informacije oko upisa u cjelogodišnje radionice školske godine 2016./17. potrebno je nazvati na broj telefona: 052/223-171.