Novosti

15/09/2016

Zamjenica gradonačelnika i župan održali sastanak s ministrom Šustarom

Istarski župan Valter Flego sa suradnicima Vivianom Benussi, zamjenicom župana i Patriciom Percan, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu te zamjenicom gradonačelnika Pule Elenom Puh Belci danas su se u sjedištu Istarske županije sastati s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom na temu stanja školstva u Istarskoj županiji.  

"Istarska županija izdvaja oko 40 posto proračunskih sredstava za školstvo i ulaže značajne napore u razvoj osnovnih i srednjih škola te visokog obrazovanja" istaknuo je župan Flego. U sklopu aktualnih tema o kojima su na današnjem sastanku razgovarali dotakli su se između ostalog i problematike pomoćnika u nastavi te sufinanciranja prijevoza učenika kao i Visoke tehničko-poslovne škole Politehnike. "Želimo napraviti korak naprijed za studente Politehnike na način da im se omoguće isti uvjeti i mogućnosti koje uživaju studenti našeg Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli" pojasnio je Flego što je podržao i sam ministar Šustar. Za kraj pričalo se o projektima koje Županija planira kandidirati na fondove i natječaje koji se otvaraju. Kao primjer župan je naveo projekt E- škole za koji već sada pet škola s područja županije imaju spremnu dokumentaciju te Centra kompetencija i Turističko-ugostiteljskog centra.

Zamjenica gradonačelnika tom se prilikom dotakla predškolskog odgoja, kao sastavnog djela obrazovnog sustava, pritom kazavši kako se i Grad susreće sa sličnim problemima kao i Županija. "Potrebno je da Ministarstvo te lokalna i regionalan samouprava nastave dvosmjernu komunikaciju oko aktualnih tema i problematike s područja obrazovanja kako bismo iznjedrili najbolja rješenja za naše učenike i studente" konstatirala je Puh Belci.

"Zajedničkom suradnjom trebamo djelovati na kontrolu dotoka javnog novca prema krajnjim korisnicima" kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta te nadodao kako država mora biti dobar gospodar prema financijama. Ministar se također dotaknuo pomoćnika u nastavi kazavši kako država izdvaja gotovo 85 milijuna kuna kako bi omogućili najpotrebitijoj djeci adekvatno školovanje. Poseban akcent Šustar je dao na strukovno obrazovanje koje po njemu u Istri daje odlične rezultate. "Smatra da strukovnom obrazovanju treba posvetiti više pozornosti jer je u kurikularnoj reformi palo izvan fokusa" zaključio je ministar.