Novosti

15/09/2016

Glazbeni poučak napunio malu scenu INK

Pred mnoštvom osnovnoškolaca i srednješkolaca, na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta, danas se održao prvi koncert pod nazivom "Svijet opere", u sklopu ciklusa glazbenih edukacija - Glazbeni poučak. Nastupili su iz Rovinja Aleksandra Golojka na glasoviru, Ronald Braus (bariton) i Orijana Vozila (sopran). Na programu su bila djela  Georga Friedricha Handela "Lascia Ch´io Piangia" iz opere Rinaldo,Wolfganga Amadeusa Mozarta "Non Piu Andrai" iz opere Figarov pir i Ein Madchen Oder Weibchen iz opere Čarobna frula, Christopha Willibalda Glucka "Che Faro Senza Euridice" iz opere Orfeo ed Euridice, Giovannia Paisielloa "Nel Cor Piu Non Mi Sento" iz opere La Molinara, Giuseppea Verdia "Arai Di Germont" iz opere La Traviata te Gioacchinoa Rossinia "Duetto Buffo Di Due Gatti" iz opere Otello.

Sopranistica Orijana Voziladiplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Ruždjaka. Usavršavala se u Italiji gdje je i ostala neko vrijeme raditi za kazalište "La Fenice" u Veneciji. Solistica je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje se isticala u interpretacijama ženskih likova domaće glazbene baštine, čule u operi "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca i Eve u operi "Nikola Šubić Zrinski" Ivana pl. Zajca.

Bariton Ronald Braus je nakon glazbenog obrazovanja u Rovinju i Puli, započeo studij pjevanja kod prof. Renate Šeringer na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2001. godine diplomirao je u klasi prof. Dunje Vejzović. Polazio je tečajeve usavršavanja kod Katie Ricciarelli, Ferdinanda Radovana, Giorgia Suriana i Cynthie Hansell Bakić. Ostvario je brojne operne role, sudjelovao u izvedbama koncerata različitih tematskih sadržaja te misa i oratorija. Kao koncertni pjevač njeguje repertoar solo pjesme romantizma i 20. stoljeća s naglaskom na domaćim autorima.

Aleksandra Golojka, predsjednica je Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Predaje glasovir u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Puli. Živi u Rovinju, gdje je završila osnovnu glazbenu školu kod prof. E. Sivilotti. Maturirala je u Puli, u klasi prof. N. Duraković i diplomira na Conservatorio statale di musica u Adriji (Italija) - pod vodstvom prof. A. Tassa. Godine 1991. diplomirala je i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. J. Zlatara. Nastupa solistički i u različitim komornim sastavima. Osim u Hrvatskoj i Italiji, svira u Sloveniji i Irskoj, solistički i kao korepetitor, a od 2000. godine s J. Celić i u glasovirskom duu Nesactivm. Dobitnica je više nagrada na različitim natjecanjima.

U interaktivnom koncertu sudjelovali su i učenici koji su glazbenicima pomagali prilikom izvedbi. Učenicima su predstavljena najpoznatija djela navedenih skladatelja te su izvođači ukratko opisali razdoblja u kojima su Mozart, Gluck, Verdi, Handel, Rosinni i Paisiello stvarali.

Pokrovitelj programa je Grad Pula, a medijski partneri suTV Nova, TV Istra, HRT Radio Pula, Glas Istre, La voce del popolo te Arheološki muzej Istre i Istarsko narodno kazalište.