Novosti

22/09/2016

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je gradom od Foruma, preko Portarate i Flanatičke ulice do Tržnice održan tradicionalni mimohod na kojemu su sudjelovale zamjenica gradonačelnika Elenu Puh Belci, načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić te predstavnici i aktivisti Sigurne kuće Istra na čelu s predsjednicom Jadrankom Černjul i koordinatoricom Brankom Žužić. Na ovaj je način odaslana poruka da ne smijemo tolerirati nasilje u obitelji i da se moramo zalagati za nultu stopu nasilja.

Okupljenima na Forumu riječi podrške uputio je gradonačelnik Pule Boris Miletić pritom istaknuvši kako je nasilje nad ženama opći društveni problem na koji stalno treba ukazivati.  "Drago mi je da Udruga žena i Sigurna kuća iz godine u godinu upravo na ovaj način senzibiliziraju javnost o toj problematici" nadodao je Miletić.

"U prvih osam mjeseci u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena, dok je prošle godine njih 15, od koji jedna u Istri, stradalo od ruku nasilnih sadašnjih ili bivših partnera" konstatirala je Branka Žužić nadodavši kako je nasilje nad ženama u proteklih deset godina znano eskaliralo. Primjerice, u posljednjih deset godina ubijene su 232 žene, a u 15 godina čak 318. "Prema tome ispada da svaka 22 dana biva ubijena jedna žena" konstatirala je Žužić. Dodala je da je nasilje u obitelji javna stvar te da je dužnost svakog od nas da bilo koju vrstu nasilja prijavimo policiji i Sigurnoj kući Istra koja je kroz deset godina svojeg postojanja zbrinula 105 žena i 152 djece.

Nakon mimohoda u zrak su, kao simbol sjećanja na sve ubijene žene žrtve obiteljskog nasilja, pušteni crni baloni. Na Narodnom trgu ujedno je i postavljen info punkt Sigurne kuće i Policijske postaje Pula s promotivnim materijalima.