Novosti

26/09/2016

Povodom Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica grada Pule promovirala Turistički itinerer pulskih filantropa

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj na Danteovom trgu u Puli, Turistička zajednica grada Pule predstavila je javnosti novi proizvod, jedinstven u Hrvatskoj. Naime, Turistički itinerer pulskih filantropa nastao je u suradnji TZG Pule s autorom Andrejom Baderom i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.

Promocija Itinerera je održana u sklopu tjedna kada se obilježava Svjetski dan turizma, ali i Tjedan filantropije s posebnim naglaskom na Dan filantropije koji se obilježava u Puli 1. listopada.

"Turizam za sve: promicati sveopću dostupnost" tema je koju je Svjetska turistička organizacija izabrala za Svjetski dan turizma 2016.," istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. "Povezivanjem sa Zakladom i autorom Itinerera pulskih filantropa Baderom, te stvaranjem ove posebne mape za sve naše posjetitelje, realizirali smo jedan jedinstveni turistički proizvod koji obogaćuje ponudu grada," nastavila je Cinkopan Korotaj.

Turizam se ne može ograničiti. Pravo na odmor i slobodno vrijeme mora biti dostupno svim turistima bez prepreka. Potrebno je, dakle, promicati "turizam za sve" u kojem se jamči stvarna fizička, ekonomska i društvena dostupnost te izbjegavati sve oblike diskriminacije. Turističke destinacije i usluge trebaju biti dostupne svima neovisno o kulturnom profilu, trajnim ili privremenim ograničenjima (fizičkim, mentalnim ili osjetilnim). Posebne potrebe moramo uvažavati i prilagoditi naše usluge istima, kao npr. djeci ili starijim osobama. Turizam za sve obuhvaća i pojam "socijalni turizam" koji traži da nitko ne bude isključen na temelju različite kulture, manjka sredstava ili zato što živi u manje razvijenim regijama. Među ciljnim skupinama su mladi ljudi, obitelji s većim brojem djece, osobe s posebnim potrebama i starije osobe. Takav cilj u turističkoj ponudi moguće je postići jedino suradnjom svih subjekata koji djeluju na tome području. Upravo je zato suradnja Zaklade, autora Badera i TZG Pule rezultirala odličnim proizvodom koji poštuje sve navedene postavke Turizma za sve.

Pulske filantrope, dobročinitelje tisućljetne Pule pronaći ćete na svakom koraku te otkrivati Pulu na sasvim drugačiji način. S jedne strane Itinerera možete pročitati 10 kratkih crtica o određenim filantropskim djelima, zdanjima i lokacijama u Puli, a s druge strane iste pronaći točno na mapi grada. Na strani gdje se nalazi mapa, posjetitelj može igrati igru te odgovarati na pitanja, a odgovore - ispunjenu mapu, odnijeti u TZG Pule i tako sudjelovati u nagradnoj igri. Više o nagradnoj igri možete saznati na www.filantropija.hr ili www.pulainfo.hr .

"Filantropija podrazumijeva također dobru volju da se pomogne bližnjem, a posebno podrazumijeva brigu prema ljudima koji nisu u mogućnosti zadovoljiti svoje osnovne potrebe," zaključila je direktorica TZG Pule.

Andrej Bader, autor izložbe #filantropija...? i ovog Itinerera objasnio je koliko je informacija nepoznato javnosti o pulskim filantropima koji su u biti zadužili sve naraštaje stanovnika Pule. "I odabir ove lokacije za konferenciju vrlo je značajan. Upravo stojimo ispred prvog hrvatskog kazališta u Hrvatskoj. Prvo pulsko kazalište sagradio je Pietro Ciscuitti 1854. godine. On je jedan od brojnih dobročinitelja koji su nesebično davali svojoj zajednici. Realizacijom Izložbe koja otvara vrata 2. listopada u Svetim Srcima, te će biti otvorena sve do kraja listopada, dajemo posebnu zahvalu svim tim "nepoznatim" dobročiniteljima grada," naglasio je Bader.